13:08 / 19.10.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

MMF: Pad afganistanskog gospodarstva potaknut će izbjegličku krizu

Migranti

Migranti

Foto: Fishman64 / SHUTTERSTOCK

Afganistanska ekonomija ove bi godine mogla pasti za 30%, što će vjerojatno potaknuti izbjegličku krizu koja će utjecati na susjedne države, Tursku i Europu, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF je u kolovozu zaustavio 370 milijuna dolara financijske pomoći Afganistanu zbog nejasnoća u međunarodnoj zajednici vezano za priznavanje nove talibanske vlade, piše BBC.

Vlada američkog predsjednika Joea Bidena početkom prošlog mjeseca objavila je da ne planira osloboditi milijarde dolara vrijedne afganistanske rezerve zlata, investicija i rezerva u stranim valutama koje Afganistan drži u SAD-u, a koje je Washington zamrznuo nakon što su talibani preuzeli vlast.

MMF je u utorak objavio da afganistanskom gospodarstvu, ovisnom o humanitarnoj pomoći, prijete teške fiskalne i krize u bilancama plaćanja.

Pad životnog standarda prijeti siromaštvom milijuna stanovnika te bi mogao dovesti do humanitarne krize, stoji u ekonomskim predviđanjima MMF-a.

Ta organizacija sa sjedištem u Washingtonu očekuje da će Afganistan ekonomski i sigurnosno utjecati na regiju i šire te da očekuje rast broja izbjeglica.

Veliki priljev izbjeglica mogao bi stvoriti pritisak na javne financije i tržišta rada u državama domaćinima, dovesti do socijalnih tenzija i naglasiti potrebu pomoći međunarodne zajednice, objavio je MMF.

Računajući da će tu srednjoazijsku državu napustiti još milijun državljana, MMF smatra da će trošak njihova smještaja narasti do 100 milijuna dolara u Tadžikistanu (1,3 % BDP-a te države), oko 300 milijuna u Iranu (0,03 %) i više od 500 milijuna u Pakistanu (0,2 %).

Tadžikistan je prošli mjesec objavio da si ne može priuštiti primanje velikog broja migranata bez međunarodne financijske pomoći. Druge države srednje Azije također su objavile da ne planiraju primati izbjeglice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!