Moderna ispituje cjepivo protiv omikrona

17.03.2022.

22:44

Autor: P.F./Hina

Cjepivo Moderne

Cjepivo Moderne

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Američka farmaceutska kompanija Moderna objavila je da je u SAD-u počela drugu fazu ispitivanja dvovalentnog cjepiva za docjepljivanje, koje uključuje njihovo cjepivo protiv COVID-a 19 i potencijalno cjepivo protiv omikron varijante koronavirusa.

Novim dvovalentnim cjepivom cijepljen je prvi sudionik druge faze ispitivanja, a očekuje se da će se uključiti oko 375 sudionika na 20 ispitivačkih mjesta u SAD-u, priopćila je farmaceutska kompanja.

- Drago nam je da smo počeli ovo ispitivanje našeg potencijalnog dvovalentnog cjepiva za docjepljivanje koje uključuje naše potencijalno cjepivo protiv varijante omikron i naše cjepivo protiv bolesti COVID-19, izjavio je izvršni direktor tvrtke Moderna Stéphane Bancel.

Ustvrdio je da njihova platforma, utemeljena na tehnologiji mRNA, omogućuje brzinu i fleksibilnost u razvijanju cjepiva prilagođenog novim varijantama virusa.

U Moderni očekuju da će njihovo cjepivo biti spremno za iduću sezonu docjepljivanja. Dobivalo bi se u jednoj docjepnoj dozi, a namijenjeno je starijima od 18 godina koji su primarno cijepljeni i primili booster dozu prije više od tri mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!