14:05 / 30.11.2020.

Autor: Miro Aščić/T.V./B.A./Dnevnik/HRT

Moderna traži dozvolu za korištenje cjepiva u hitnim slučajevima

Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvic

Ilustracija: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: - / REUTERS

Stroge mjere, ponegdje i potpuno zatvaranje koje su prije i više od mjesec dana uvele neke zemlje, dovele su do znatno manjeg broja novozaraženih. Istodobno, sve je bliže dan kada će u svijetu početi prva cijepljenja protiv koronavirusa.
Farmaceutska tvrtka Moderna objavila je da će od američkih i europskih regulatornih tijela danas zatražiti dozvolu za korištenje svog cjepiva protiv bolesti Covid-19 u hitnim slučajevima nakon što je novo istraživanje potvrdilo da to cjepivo nudi snažnu zaštitu.

➡️ Jonjić o cijepljenju: Virus neće nestati preko noći
➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ "Zagreb će uvesti online nastavu pokaže li se to kao nužnost"
➡️ Ekskluzivno: Prva operacija aneurizme mozga Covid pozitivne pacijentice
➡️ Čičin-Šain u Dnevniku HTV-a: Brojke će itekako rasti, ono najgore tek dolazi

Naime, tijekom vikenda stigli su konačni rezultati prema kojima cjepivo ima učinkovitost veću od 94 posto.

- Smatramo da su ovi podaci vjerodostojni i trebali bi biti sasvim dovoljni da omoguće hitno odobrenje cjepiva u SAD-u, a nadamo se i diljem svijeta, rekao je Tal Zaks, glavni liječnik u kompaniji Moderna.

U američkom istraživanju od koronavirusne bolesti oboljelo je 196 ljudi, od kojih je 185 primilo placebo, a 11 pravo cjepivo.

- Svi teško oboljeli - 30 sudionika, od kojih je jedan umro - primili su placebo, rekao je Zaks. Već smo u testiranju spasili živote. Zamislite učinak na svim ljudima koji mogu dobiti ovo cjepivo, rekao je za AP.

Farmaceutska tvrtka Pfizer već je podnijela zahtjev za odobrenje cjepiva u SAD-u, dok je Rusija podnijela zahtjev Europskoj agenciji za lijekove za odobrenje prvog registriranog cjepiva protiv koronavirusa "Sputnik V".

U Rusiji je u međuvremenu počelo masovno cijepljenje vojnika.

- Bit će cijepljeno više od 400 000 vojnika, već do kraja godine 80 000, rekao je Sergej Šojgu, ruski ministar obrane.

Iako Rusija bilježi više od 2 milijuna zaraženih i više od 25 000 novih slučajeva svaki dan, u Moskvi je otvoreno najveće rusko klizalište.

I druge europske zemlje pripremaju se za zimske sportove unatoč pandemiji. Zbog hladnog vremena češka skijališta ne propuštaju priliku pa proizvode umjetni snijeg.

- Željeli bismo početi sezonu sredinom prosinca. Između 12. i 19. prosinca, ali naravno vidjet ćemo hoće li to vlada dopustiti, kaže Stanislav Hohl, direktor skijaškog centra-

Apsurdan je primjer s Pireneja - na španjolskoj strani skijališta će biti otvorena, dok na francuskoj neće raditi žičare.

- Nadamo se da će granica biti otvorena i da će francuski turisti, koji su nam vrlo važni, doći k nama, poručuje trgovac Marc Gomez.

Iste nesuglasice i između Austrije i Njemačke. Prva se ne želi odreći zarade od skijaške sezone, dok druga ne planira otovoriti skijališta, ali je svjesna će zbog toga njezini skijaši put austrijskih Alpa. Propustiti skijašku sezonu ne planira ni Poljska koja ima ukupno gotovo milijun zaraženih.

- Skijašima često napominjemo da je potrebno nositi masku i držati razmak, kaže vlasnik jedne žičare.

Trgovačka zona u Madridu pokazuje da se građani sve više vraćaju normalnom životu unatoč visokoj stopi zaraze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!