23:35 / 19.04.2018.

Autor: D.M./Hina

Mogherini osudila Šešeljev incident, Vučić relativizira

Foto: Twitter, @EcoDev5

Foto: Twitter, @EcoDev5

Foto: - / -

"Hoćemo li dočekati da netko kaže kako je gore to što grade spomenik Stepincu ili to sa ulicama Mile Budaka - znam da nećemo", rekao je Vučić.
Šefica eurodiplomacije Federica Mogherini  izjavila je u Beogradu da osuđuje svaki akt koji "ne podržava demokratske institucije, poput parlamenta" u povodu jučerašnjeg incidenta koji je izazvao Vojsilav Šešelj u vrijeme posjeta hrvatskog parlamentarnog izaslanstva, te napomenula kako je u srbijanskoj skupštini imala slično iskustvo prošle godine.

"To su epizode koje ne služe na dobro ni samoj Srbiji i tome da se ona vidi kao jedna solidna, demokratska zemlja. Ja sam prošle godine posjetila parlament Srbije i imala slično iskustvo, ali vjerujem da je, kao što poručuje i hrvatski premijer Andrej Plenković, važno održati dijalog. To je i bit projekta EU i tome smo svi posvećeni", rekla je Mogherini nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbijanski šef države je naglasio kako su "svi u državi jučer snažno osudili ponašanje Šešelja", ali i da se "naslušao laži od političkih predstavnika iz Srbije i regije" kako "se Šešelja ne spominje, jer ga se plaši". "Ponavljam, osuđujemo ponašanje Šešelja, ono za koje znamo da se dogodilo, jer postoji i ono koje ne znamo, a za koje on tvrdi da se dogodilo", rekao je Vučić. Potom je Vučić relativizirao incident stavljajući u odnos s prosvjedima u Zagrebu prigodom njegova posjeta u veljači. Ponovio je svoju jučerašnju ocjenu da su uvrede upućene njemu tijekom posjeta Hrvatskoj u veljači bile "mnogo teže", a da na njih" ni u Hrvatskoj, ni iz EU nitko nije reagirao".

"Hoćemo li dočekati da netko kaže kako je to što se nama događalo i što grade spomenik Stepincu ili to sa ulicama Mile Budaka, da je to gore nego što je Šešelj uradio - znam da nećemo", rekao je Vučić. Naglasio je kako se Srbi "moraju naučiti da se ponašaju racionalno" i zamolio da se njegova suzdržanost u izjavama "ne shvati kao znak slabosti, već kao briga za narod". Vučić je poručio da Srbija "nema drugog izlaza" nego da radi na svom europskom putu, ali "nije u idealnoj situaciji" jer je, kad je riječ o Kosovu, naslijedila težak teret i to "ne samo od 2008. i proglašenja tzv. neovisnosti" već i iz dalje povijesti. "Naše je da se borimo svim sredstvima da sačuvamo mir i stabilnost, u tom smo imali podršku EU", rekao je Vučić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!