17:09 / 31.03.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Mogućnost pobjede Marine Le Pen više nije u sferi znanstvene fantastike

Marine Le Pen

Marine Le Pen

Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock

Deset dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, kandidatkinja ekstremne desnice Marine Le Pen, peglajući imidž i oslanjajući se na kampanju kojoj je u fokusu kupovna moć građana, nastavlja napredovati u anketama i smanjivati razliku u odnosu na aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona, kojemu je glavni protukandidat.

- Pobjeda Marine Le Pen, kojoj je ovo treća kandidatura, ne izgleda više kao scenarij iz filmova znanstvene fantastike - ocjenjuje agencija France presse.

Prema istraživanju javnog mišljenja objavljenom jučer, Le Pen bi dobila 21 posto glasova u prvom krugu, a Macron 28 posto, ali razlika se izrazito smanjuje u anketi za drugi krug. Tada bi ona dobila 47,5 posto, a Macron 52,5 posto, što je vrlo tijesan rezultat koji u teoriji može značiti i njezinu pobjedu, ako se uzme u obzir margina pogreške.

- Nikad nisam bila tako blizu pobjede - rekla je prošli tjedan Le Pen.

Iako je izgledalo da je njezina ozbiljnija politička karijera gotova nakon poraza od Macrona 2017., te posebno nakon debate između dva kruga u kojoj je bila loša, Le Pen, kći Jean-Marie Le Pena, povijesnog vođe francuske radikalne desnice, polako i strpljivo penje se, pegla imidž i pomiče glavne teme svojih govora. Operacija "de-demonizacije", kako ju naziva francuska agencija AFP, počela je nakon što je 2011. došla na čelo Nacionalne fronte (FN), poslije nazvane Nacionalno okupljanje. Udaljila se od antisemitskih i rasističkih izjava svog oca i riješila ljudi koji su u tom smislu biti teret stranci.

Najprije zabrinuta dolaskom drugog kandidata ekstremne desnice Erica Zemmoura na političku scenu u jesen 2021., u konačnici je imala koristi od ultraradikalnih i podijeljenih pozicija bivšeg polemičara. Dok se Zemmour i dalje bavi temama identiteta te je protiv imigracije i islama, Le Pen je u središte kampanje stavila kupovnu moć što je glavna preokupacija Francuza, obećavajući hitne mjere poput ukidanja PDV-a na neke proizvode.

Promjena fasade

Sve je to samo promjena fasade, piše lijevi list Liberation, koji je na naslovnicu stavio kandidatkinju ekstremne desnice uz naslov: "Ona je tu. Opasnija nego ikad".

Program kandidature 53-ogodišnje Le Pen nije se nimalo promijenio u svojim temeljima koje čine imigracija i nacionalni identitet - rekla je nedavno za AFP Cécile Alduy, specijalizirana za govor ekstremne desnice.

Le Pen je samo izabrala drugi vokabular, ali i dalje napada islam i želi drastično smanjiti neeuropsku imigraciju, dodaje Alduy.

- Marine Le Pen i Eric Zemmour dvije su strane iste medalje - konstatira istraživač Raphaël Llorca, autor eseja o "novim maskama ekstremne desnice".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!