Moldavci biraju novi parlament u jeku zabrinutosti zbog zaustavljenih reformi

08:20 / 11.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Kišinjev

Kišinjev

Foto: Daniliuc Victor / Shutterstock

Moldavci glasaju u nedjelju na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima se prozapadna predsjednica Maia Sandu nada da će osvojiti većinu kako bi se borila protiv korupcije i provela reforme za koje kaže da su ih blokirali saveznici njezina proruskog prethodnika Igora Dodona.

Sandu, bivša ekonomistica Svjetske banke koja se zauzima za čvršće veze s Europskom unijom, porazila je Dodona prošle godine, ali je bila prisiljena podijeliti vlast s parlamentom izabranim 2019. godine i vladom koju vode zastupnici povezani s Dodonom.


U travnju, nakon dva neuspjela pokušaja sastavljanja nove vlade, Sandu je raspustila parlament u kojem je njezina stranka PAS imala 15 članova od 101 zastupnika.


Dodonovi socijalisti imali su 37 zastupnika u parlamentu te je zajedno sa saveznicima kontrolirao većinu od 54 zastupnika.


- Ove nedjelje moramo završiti ono što smo počeli i poduzeti drugi korak. Ovo je prilika za svakoga od nas da odabere pošteno i odgovorno vodstvo, rekla je Sandu uoči izbora.


- Vrijeme je da zemlju očistimo od klanova, korumpiranih dužnosnika i manipulatora, naglasila je Sandu, koji želi izmijeniti pravosudni sustav, povećati plaće i mirovine i izmijeniti ustav kako bi se olakšalo kažnjavanje za malverzacije.


Birališta se zatvaraju u 21 sat po lokalnom vremenu, a prvi se rezultati očekuju nekoliko sati kasnije.


Koruptivni skandali


Moldaviju zadnjih godina potresaju nestabilnost i koruptivni skandali, uključujući nestanak milijarde dolara iz bankarskog sustava.


Dodon, redoviti gost u Moskvi, formirao je izborni blok s komunistima koji su optužili Sandu za provođenje prozapadne politike koja bi dovela do propasti države.


Stranka Ilana Shora, poslovnog čovjeka osuđenog za prijevaru i pranje novca u vezi sa skandalom s bankom u iznosu od milijardu dolara, također je među više od 20 stranaka i blokova - uključujući neovisne - koji se natječu na izborima. Shor niječe zloporabe.


Da bi ušao u parlament, neovisni kandidat mora dobiti najmanje 2 posto glasova, stranka mora osvojiti najmanje 5 posto, a blok najmanje 7 posto.


Glasovi za stranke koje ne prijeđu prag raspoređuju se među pobjednicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!