Moldavija demantirala da Ukrajina planira invaziju na Pridnjestrovlje

23.02.2023.

10:39

Autor: I.Z./HRT/Hina

Moldavija odbacila navode o ukrajinskom planu napada na Pridnjestrovlje

Moldavija odbacila navode o ukrajinskom planu napada na Pridnjestrovlje

Foto: Alex Babenko / REUTERS

Moldavija je danas odbacila optužbe ruskog ministarstva obrane da Ukrajina planira izvršiti invaziju na odcjepljenu moldavsku regiju Pridnjestrovlje nakon izvođenja tzv. operacije pod lažnom zastavom te je pozvala na smirenost.

Ruska novinska agencija RIA objavila je da Ukrajina, koja graniči s Moldavijom, planira inscenirati lažni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja na Ukrajinu, što bi iskoristila kao povod za invaziju. Rusija ima svoje vojne postrojbe u odcjepljenoj regiji.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin rekao je kako je Zapad naložio moldavskoj vladi da prekine svu interakciju s vlastima u Pridnjestrovlju koje podupire Moskva.

Moldavska je vlada objavila priopćenje na Telegramu u kojem stoji da moldavske državne vlasti "ne potvrđuju" navode ruskog ministarstva obrane.

- Pozivamo na smirenost i na primanje informacija iz službenih i vjerodostojnih izvora Republike Moldavije, navodi se.

- Naše institucije surađuju s inozemnim partnerima i u slučaju prijetnji državi javnost će biti pravovremeno obaviještena, dodaje se.

Ministar vanjskih poslova Moldavije rekao je jučer Reutersu da je Moldavija spremna na "puni spektar prijetnji" iz Rusije.

- Naše institucije isplanirale su odgovore na cijeli spektar prijetnji, kazao je.

- Naravno da imamo ograničena sredstva, ali istovremeno nismo u tome sami, dodao je.

Predsjednica Maia Sandu koja se zalaže za pristupanje Moldavije Europskoj uniji optužila je ovoga mjeseca Moskvu da planira puč protiv moldavskog vodstva. Moskva je odbacila te navode.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza proruski separatisti u Pridnjestrovlju proglasili su neovisnost i ratovali protiv Moldavije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošloga tjedna kako je "očito" da Ukrajina neće biti posljednja postaja Rusije nakon invazije na Ukrajinu te da Kremlj razmišlja o načinima kako "ugušiti" Moldaviju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!