Moldavija: Parlament potvrdio prozapadnu vladu

16.02.2023.

16:46

Autor: Hina/HRT/R.S.

Zgrada parlamenta Moldavije

Zgrada parlamenta Moldavije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Parlament Moldavije potvrdio je danas prozapadnu vladu na čelu s premijerom Dorinom Receanom koji je obećao da će pokrenuti ekonomiju i zacrtati put prema Europskoj uniji.


Receana (48) imenovala je u petak predsjednica Maia Sandu kako bi zamijenio Nataliju Gavrilitu čija je vlada dala ostavku nakon 18 teških mjeseci obilježenih gospodarskim problemima i navodnom miješanju Rusije.

Bivši ministar unutarnjih poslova i savjetnik predsjednice, Recean je dobio potporu 62 od 101 zastupnika u parlamentu, nakon što je predstavio smjernice svoje politike u programu nazvanom "Prosperitetna, sigurna, europska Moldavija".

- Želimo biti u sigurnom svijetu u kojem se poštuju međunarodni ugovori, u kojem se problemi između zemalja rješavaju dijalogom, u kojem postoji poštovanje prema malim zemljama. Želimo biti punopravna članica EU-a, ističe se u političkom programu.

Recean je prije glasanja u parlamentu rekao da će njegova vlada imati samo četiri ministra koji nisu bili u prošloj vladi.

Riječ je o ministrima financija, infrastrukture, pravosuđa i energetike.

Recean je iskusan političar koji je bio tajnik Vrhovnog vijeća sigurnosti, savjetodavnog tijela o vojnim pitanjima i pitanjima nacionalne sigurnosti, te ministar unutarnjih poslova od 2012. do 2015.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!