Moldavija: Rusija bi mogla pokušati izvršiti državni udar

13.02.2023.

15:50

Autor: T.V./HRT/Hina

Kišnjev, Moldavija

Kišnjev, Moldavija

Foto: Pelin Nathalia / Shutterstock

Predsjednica Moldavije Maia Sandu upozorila je da bi u njezinoj zemlji Rusija mogla pokušati izvršiti državni udar te da plan Moskve predviđa "napade na državne institucije i uzimanje talaca".

- Plan predviđa angažiranje vojno obučenih sabotera prerušenih u civile koji bi sudjelovali u napadima na državne institucije i uzimanju talaca kako bi svrgnuli proeuropsku vladu u Kišinjevu", rekla je predsjednica i najavila strože mjere sigurnosti.

Informacije o planu Rusije da izvrši državni udar u Moldaviji je prošli tjedan u Bruxellesu spomenuo ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, nakon što su ukrajinske tajne službe navodno presrele ruske dokumente.

Ukrajinske obavještajne službe Moldaviji su, bez ulaženja u detalje, potvrdile informacije da su u zemlji "identificirane aktivnosti kojima je cilj destabilizirati" tu bivšu sovjetsku republiku s 2,6 milijuna stanovnika, stješnjenu između Rumunjske i Ukrajine.

- Cilj je srušiti ustavni poredak i legitimnu vlast u Kišinjevu zamijeniti nelegitimnom vlašću, rekla je predsjednica države. Prema njezinim riječima, Kremlj računa na "umješanost unutarnjih elemenata", uključujući stranku proruskog oligarha u bijegu Ilana Sora, ali i na moguće sudjelovanje ruskih, bjeloruskih, srpskih i crnogorskih državljana.

Moldavija, kandidatkinja za članstvo u EU od ljeta 2022., prolazi kroz krizu od samog početka rata u Ukrajini. U više je navrata osudila "ucjenu Rusije energentima". Rusija je, naime, prepolovila isporuku plina Moldaviji.

Kišinjev brinu i ruski vojnici i velike zalihe oružja u proruskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!