12:36 / 26.04.2022.

Autor: I.B./Hina

Strahuje se da bi nova meta Vladimira Putina mogla biti Moldavija

Uništene antene za emitiranje programa ruskog radija

Uništene antene za emitiranje programa ruskog radija

Foto: Transdniestrian Interior Ministry / Handout via REUTERS

Vlasti Pridnjestrovlja, separatističke regije na istoku Moldavije koju podržava Moskva, izvijestile su o eksplozijama u radiotelevizijskom tornju te prekidu emitiranja programa ruskog radija. Moldavska predsjednica sazvat će sjednicu nacionalnog Vrhovnog vijeća sigurnosti kao odgovor na eksplozije.

Moldavija: U eksplozijama uništene antene za emitiranje programa ruskog radija

"Rano ujutro su odjeknule dvije eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti", priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova te samoproglašene republike koju međunarodna zajednica ne priznaje.

Eksplozije nisu prouzročile ljudske žrtve, ali su oštetile radiotelevizijski toranj te onesposobile dvije antene kojima se emitira program ruskog radija.

"Dvije jake antene koje prenose frekvencije ruskog radija su izvan upotrebe", dodaje ministarstvo objavivši fotografije uništenih antena koje leže na zemlji.

Pridnjestrovski radiotelevizijski centar je jedan od 14 radio-predajnika bivšeg SSSR-a.

U ponedjeljak su vlasti Pridnjevstrovlja objavile da je na sjedište ministarstva javne sigurnosti u Tiraspolju, glavnom gradu te samoproglašene republike, ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protutenkovskog bacača. U tom napadu nije bilo ozlijeđenih.

Pridnjestrovlje se nalazi na istoku Moldavije i 1990. godine se odcijepilo od te države nakon kratkog građanskog rata poslije raspada Sovjetskog Saveza. Ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija je tamo rasporedila oko 1500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Moldavija zadnjih dana izražava zabrinutost zbog izjave ruskog generala da Moskva želi preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi imala direktan pristup separatističkoj enklavi koju Moskva podržava ekonomski i vojno.

General Rustam Minekajev, zapovjednik ruskog Centralnog vojnog okruga, je također kazao da je rusofono stanovništvo Moldavije žrtva "represije".

Kišinjev je pozvao ruskog veleposlanika i uručio mu prosvjednu notu zbog izjava koje su shvaćene kao prijetnja i pozvao Moskvu na poštivanje "teritorijalnog integriteta".

Moldavija saziva nacionalno vijeće sigurnosti zbog napetosti u Pridnjestrovlju

Moldavska predsjednica danas će sazvati sjednicu nacionalnog Vrhovnog vijeća sigurnosti kao odgovor na niz eksplozija u proruskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlje i zbog bojazni od prelijevanja sukoba u Ukrajini na tu malenu istočnoeuropsku državu.

- Predsjednica Maja Sandu će danas održati sjednicu Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u vezi incidenata ui Pridnjestrovlju, nakon čega će biti održana konferencija za novinare, objavio je ured predsjednice za odnose s javnošću.

Kišinjev je vrlo osjetljiv na bilo koji znak koji upućuje na rast napetosti u Pridnjevstrovlju, a posebice nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Pridnjestrovlje međunarodna zajednica ne priznaje, kao ni Moskva, ali ga smatra mostobranom nedaleko od granice Europske unije.

Kijev pak strahuje da bi ta proruska enklava mogla poslužiti kao lansirna rampa za nove napade na Ukrajinu.

Peskov: Kremlj pozorno prati stanje u Pridnjestrovlju

Rusija pažljivo prati razvoj događaja u samoproglašenom Pridnjestrovlju, proruskoj enklavi u Moldaviji, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i vijesti iz tog područja ocijenio zabrinjavajućima.

Pridnjestrovlje je posljednjih dana poprište više napada, izvijestile su lokalne vlasti i nabrojale napad na vojnu postrojbu kod Tiraspolja, napad granatama na sjedište ministarstva državne sigurnosti te dvije eksplozije kojima su uništene antene za emitiranje programa ruskog radija.

Odmetnuta moldavska pokrajina stoga je povisila razinu opasnosti od terorizma te uspostavila kontrolne punktove, javila je službena novinska agencija Pridnjestrovlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!