Moldavski premijer kaže da je pobuna pokazala slabost Moskve

26.06.2023.

21:41

Autor: Hina/HRT/R.S.

Dorin Recean

Dorin Recean

Foto: Vladislav Culiomza / Reuters

Premijer Moldavije rekao je da je prekinuta pobuna u Rusiji otkrila slabost Moskve te da uplitanje Kremlja u njegovoj zemlji s vremenom postaje manje učinkovito.


Bivša sovjetska republika smještena između Ukrajine i Rumunjske je opetovano optuživala Rusiju zbog miješanja u njene unutarnje poslove, naročito što se tiče odmetnute pokrajine Pridnjestrovlja, što Moskva poriče.

- Ono što smo vidjeli proteklih dana je jasna naznaka slabosti ruskog vodstva i ruskog upravljanja vojskom, rekao je premijer Dorin Recean u intervjuu za Reuters.

- Rusija je mnogo slabija nego što su je ljudi doživljavali, dodao je govoreći u švicarskom Zürichu uoči sastanka Europskog prostora slobodne trgovine (EFTA) u susjednom Lihtenštajnu, gdje će potpisati sporazum o slobodnoj trgovini.

Šef ruske plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin je šokirao svijet kada je u subotu započeo oružanu pobunu, koju je odjednom prekinuo kada su se njegovi borci približavali Moskvi, nakon što su oborili nekoliko letjelica i nakon što nisu naišli ni na kakav otpor na tlu.

Događaji bi mogli značiti vojnu i moralnu podršku za Ukrajinu koja se suočava s ruskom invazijom, kazao je Recean.

- Važno je imati još više predanosti zapada radi opskrbljivanja Ukrajine onime što joj je potrebno za obranu zemlje i izbacivanje ruskih snaga, dodao je.

Optužbe na račun Rusije 


Vlada u Moldaviji, koja želi postati članicom Europske unije do 2030., optužila je Rusiju za niz pokušaja potkopavanja njene sigurnosti, uključujući i pokušaj državnog udara, lažne dojave o postavljenim bombama, hakiranja i lažne pozive na novačenje.

Rusija, koja tvrdi da provodi "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini, u više je navrata odbacila moldavske optužbe.

Recean je kazao da je Moldavija i dalje meta Moskve, no ruske aktivnosti postaju sve manje učinkovite.

- Ne čini nam se da se Rusija povlači ili smanjuje intenzitet. Radi se samo o tome da su naše institucije poboljšale svoje sposobnosti za borbu protiv ovog ruskog hibridnog rata, pojasnio je.

Dugoročno gledano, rješenje spora glede Pridnjestrovlja vrlo vjerojatno ovisi o završetku sukoba u Ukrajini, dodao je.

Stotine ruskih vojnika raspoređeno je na komadiću teritorija uzduž moldavske istočne granice s Ukrajinom od rata između proruskih separatista i moldavske vlade nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

- Prije svega, Moldavija će riješiti pitanje Pridnjestrovlja mirnim putem. To je fundamentalno, kazao je Recean.

- Prva stvar jest demilitarizacija pokrajine gdje su ruski vojnici nezakonito raspoređeni. To će se vjerojatno dogoditi kada Rusi budu izbačeni iz Ukrajine, rekao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!