Molitvom za mir u Ukrajini obilježava se godišnjica Gospinih ukazanja u Međugorju

25.06.2022.

13:04

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Godišnjica Gospinih ukazanja u Međugorju

Godišnjica Gospinih ukazanja u Međugorju

Foto: HRT / HRT

Molitvom za mir u Ukrajini i cijelome svijetu deseci tisuća katoličkih hodočasnika obilježavaju četrdesetprvu obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju.

- Molimo za mir koji je tako potreban svijetu, Ukrajini i u srcima svih ljudi, rekao je župnik u Međugorju fra Marinko Šakota.

Više desetaka tisuća hodočasnika, među kojima su veće skupine vjernika iz Hrvatske i BiH, te Ukrajine, Irske, Engleske, SAD-a, Mađarske, Češke, Slovačke, Južne Koreje, Portugala, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske, Austrije, Poljske, Libanona i Švicarske stigla je u svjetski poznato mjesto molitve. Organizirana je i hodnja mira na kojoj su bile istaknute stotine plavo-žutih zastava Ukrajine.

- U Ukrajini je rat i svi ljude žele mir i molimo se za mir. Na početku hodnje mira molilo se za mir u BiH, a sada se, trideset godina poslije, moli za mir u Ukrajini. Plakali smo. Bit će mir u Ukrajini. Međugorje je ljubav, mir i praštanje, rekla je za lokalne medije Marijana iz Ukrajine.

- Drugi sam put u Međugorju, nakana mi je moliti za mir u Ukrajini i svijetu. Osam nas je u skupini, kazao je Adam koji je stigao iz SAD-a.

Svetu misu predvodio je fra Ljubo Kurtović, župnik iz Ljubuškog koji je pozvao vjernike da slijede Gospu iz Međugorja.

- Gospa je došla na Brdo (ukazanja), i to ima svoju poruku jer se s brda bolje vidi: kao da nam Gospa želi reći popnite se na Brdo molitve bolje ćete vidjeti, rekao je župnik Kurtović.

Središnje misno slavlje na godišnjicu Gospinih ukazanja u 19 sati predvodit će novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš.

Sveta Stolica uspostavila je posebno povjerenstvo koje je istraživalo ukazanja u Međugorju. Svoje je izvješće dostavilo Kongregaciji za nauk vjere, a konačni pravorijek o nadnaravnosti dat će Sveti Otac.

Sveti otac imenovao je i posebnog apostolskog vizitatora za Međugorje. Trenutačno tu dužnost obnaša nadbiskup Aldo Cavalli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!