08:57 / 17.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Morrison: Australija neće moći pomoći svim Afganistancima

Scott Morrison

Scott Morrison

Foto: Pascal Rossignol / Reuters

Australija neće moći pomoći svim Afganistancima koji su radili s njenom vojskom, izjavio je u utorak premijer Scott Morrison dok se priprema evakuacijski plan nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Australija je priopćila u ponedjeljak da će poslati 250 vojnika u Kabul kako bi evakuirali njene građane i neodređeni broj Afganistanaca koji su dobili vize nakon što su radili s Australijom.

Američke snage koje drže pod kontrolom zračnu luku u Kabulu nastavile su evakuacijske letove u utorak, dan nakon scena kaosa kada su očajni Afganistanci preplavili aerodrom u pokušaju da pobjegnu iz zemlje.

- Nastavit ćemo raditi sve što možemo za one koji su bili uz nas, rekao je Morrison novinarima u Canberri.

- Međutim, želim otvoreno reći veteranima da unatoč našim najvećim naporima znam da potpora neće obuhvatiti sve što bi trebala.

Australija je bila dio međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a koje su se borile protiv talibana i obučavala je afganistanske sigurnosne snage u godinama nakon svrgavanja militanata 2001.

Više od 39.000 australskih vojnika služilo je u Afganistanu, a 41 od njih je tamo ubijen.

Morrisonovo priznanje izazvat će kritike na račun njegove vlade nakon tjedana upozoravanja bivšeg vojnog osoblja da će američko povlačenje iz Afganistana dovesti u opasnost Afganistance koji su radili s Australijom.

Morrison je rekao da Australija ima vize za 430 ljudi iz Afganistana. Vlada je u utorak priopćila da nitko tko je već u Australiji neće biti deportiran u Afganistan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!