Morrison: Upravljao sam brodom usred oluje

17.08.2022.

11:57

Autor: HRT/Hina/J.L.

Bivši australski premijer Scott Morrison

Bivši australski premijer Scott Morrison

Foto: Flavio Brancaleone / REUTERS

Bivši australski premijer Scott Morrison rekao je da je potajno položio prisegu i preuzeo pet ključnih ministarstava tijekom pandemije jer je smatrao da je odgovornost za državu samo njegova. Morrison, koji je odstupio s mjesta čelnika Liberalne stranke nakon poraza na općim izborima u svibnju, na konferenciji za novinare odgovarao je na salvu kritika laburističke vlade i svoje stranke zbog poteza bez presedana.

Premijer Anthony Albanese rekao je da je Morrison ugrozio westminsterski sustav vlade potajno se imenovavši u pet portfelja - unutarnje poslove, državnu riznicu, zdravstvo, financije i resursi između 2020. i 2021. godine.

Trojica ministara nisu bila svjesna da Morrison dijeli vlast nad njihovim ministarstvima sve do ovotjednih otkrića, rekli su.

- Upravljao sam brodom usred oluje. Samo sam kao premijer mogao razumjeti težinu odgovornosti koja je bila na mojim ramenima i ni na kome drugom, rekao je Morrison novinarima, prisjećajući se kako je pandemija pogodila Australiju 2020. godine.

Objasnio je da nije preuzeo ministarstva te da se nije miješao u rad ni jednog ministra osim jednom prilikom, kada je odbio projekt razvoja resursa.

Rekao je da nije obavijestio ministre jer je ovlasti namjeravao koristiti samo u krajnjoj nuždi.

Ministar financija Jim Chalmers rekao je ranije da je Morrisonovo ponašanje diktatorsko i da je njegov ostanak u parlamentu test za vodstvo lidera liberalne oporbe Petera Duttona.

Morrison je to odbacio i rekao da je izvanredne ovlasti uveo demokratski izabrani premijer, i to u skladu sa zakonom.

Morrisonovo tajno gomilanje ministarskih uloga počelo je s ministarstvima zdravstva i financija 2020. Kazao je da je to bilo zbog zabrinutosti da bi ti ministri mogli biti pokošeni COVID-19 dok su imali izvanredne ovlasti koje parlament nije mogao provjeriti.

U svibnju 2021. Morrison je također postao ministar unutarnjih poslova i financija.

Morrison je rekao da je to djelomično zbog državnog proračuna koji je zaključen u svibnju i tekućih pregovora s Britanijom i Sjedinjenim Državama oko sigurnosnog sporazuma za nuklearne podmornice AUKUS.

Uloga ministra resursa koju je preuzeo 2021. bila je drugačija od ostalih jer je jedina uloga u kojoj je pokrenuo ministarsku moć kako bi zaustavio odobrenje za projekt istraživanja plina na obali Australije, čemu su se protivile lokalne zajednice. Ta odluka se trenutno pobija na sudu.

- Ovo je u osnovi rušenje našeg demokratskog sustava, rekao je Albanese nakon što je odslušao Morrisonovu konferenciju za novinare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!