13:33 / 21.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Moskovska burza djelomice otvorena u jeku zapadnih sankcija

Trgovanje na burzi

Trgovanje na burzi

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Moskovska burza djelomice se otvorila uz ponedjeljak prvi put od 25. veljače, dan pošto je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Trgovanje obveznicama i dionicama na ruskom financijskom tržištu prekinuto je pošto su dionice pale za 33 posto. Međunarodne sankcije osjećaju se u gospodarstvu Rusije, a neki trgovački centri već ograničavaju prodaju osnovnih namirnica kao što su sol i ulje.

Moskovsko tržište novca ponovno se otvorilo u ponedjeljak u 13 sati po mjesnom vremenu i to samo za obveznice koje je izdala ruska vlada.

U trgovanju prije otvaranja burze prinosi na vladine obveznice narasli su za gotovo 20 posto - najviše dosad - da bi zatim ipak malo pali.

Veći prinosi znače da će vlada morati platiti više za pozajmljivanje novca i pokazuju da je ulaganje rizičnije.

Jutros je 1 dolar iznosio 104,83 rublja koji je izgubio četvrtinu svoje vrijednosti od početka invazije.

Swetha Ramachandran, menadžerica za odnose s investitorima u Gam investments, rekao je za BBC da će lokalni Rusi osjetiti učinak prodaje dionica idućih tjedana kada praktički neće biti inozemnih ulaganja.

- Središnja banka trebala bi nastupiti prilično agresivno otkupom federalnih obveznica kako bi poduprla oslabljeno tržište i gospodarstvo, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!