Moskva će pozvati na razgovor veleposlanika EU-a u Rusiji

04:55 / 21.06.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvat će u utorak na razgovor veleposlanika Europske unije u Moskvi Markusa Ederera zbog litavske zabrane prometa robe obuhvaćene sankcijama EU-a kroz Kalinjingrad, rekao je guverner Kalinjingrada.

Vilnius je zabranio tranzit robe obuhvaćene sankcijama EU-a preko litavskog teritorija u i iz ruske eksklave smještene između Litve i Poljske.

- Ovo je, naravno, situacija koja se može riješiti diplomatskim putem, rekao je za rusku televiziju Anton Alikhanov, guverner Kalinjingrada. Koliko mi je poznato, sutra će Markus Ederer, veleposlanik Europske unije u Rusiji, biti pozvan u ministarstvo vanjskih poslova, dodao je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije još potvrdilo tu informaciju, ali je Kremlj u ponedjeljak osudio litavsku blokadu. Litavska odluka o blokadi željezničkog prometa između Rusije i enklave Kalinjingrad na Baltičkom moru je ilegalna, objavio je Kremlj.

- Odluka je zaista bez presedana i štetna je za sve, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u komentarima novinskoj agenciji Interfax.

Članice EU-a su redovito pojačavale sankcije protiv Rusije od njezine invazije na Ukrajinu u veljači. Neki, poput Litve, nameću i zasebne sankcije, s opravdanjem da se brinu da će Rusija jednog dana položiti pravo na njihov teritorij.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!