Moskva: Cilj nuklearne retorike G7 su pritisci na Rusiju i Kinu

23.05.2023.

07:19

Autor: M.M./Hina/HRT

Moskva: Cilj nuklearne retorike G7 su pritisci na Rusiju i Kinu

Moskva: Cilj nuklearne retorike G7 su pritisci na Rusiju i Kinu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u ponedjeljak da je jedini cilj nuklearne retorike G7 podvrgnuti Moskvu i Peking psihološkom, vojnom i političkom pritisku.

G7 je prošloga tjedna u prvom priopćenju o nuklearnom razoružavanju izdanom na summitu, pozvao Rusiju i Kinu na veću transparentnost u pogledu njihovih nuklearnih arsenala, slično koracima koje su poduzele Sjedinjene Države, Britanija i Francuska.

Komentirajući dokument zamjenik ruskoga ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, zadužen u ministarstvu za pitanja kontrole naoružanja, rekao je da priopćenje odražava proturuski i protukineski ton.

- Stječe se dojam da zapadna retorika o veličini njihovih nuklearnih arsenala ima samo jedan cilj - podvrgnuti Rusiju i Kinu vojno-političkom pritisku, rekao je Rjabkov u komentaru objavljenom na internetskoj stranici ministarstva.

- Iza njega očito stoji patološka želja da se ocrne naše zemlje, dodao je.

Komentari su uslijedili nakon oštrih odgovora Kine i Rusije na summit G7 i izjava u kojima se proziva obje zemlje za niz pitanja. Moskva je summit nazvala "inkubatorom" proturuske i protukineske histerije.

Kineski predsjednik Xi Jinping i njegov "dragi prijatelj" Vladimir Putin obvezali su se na "bezgranično" partnerstvo nešto prije početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine i otada su jačali gospodarske, političke i vojne veze.

Nastavljajući bilateralne posjete, ruski premijer Mihail Mišustin stigao je u ponedjeljak kasno navečer u Kinu na razgovore s kineskim dužnosnicima i poslovnim ljudima, što je izazvalo dodatnu uznemirenost Zapada zbog odnosa dviju zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!