Moskva za novačenje koristi kamere za prepoznavanje lica

18.04.2023.

13:13

Autor: Hina/D.M./HRT

Kamera

Kamera

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Moskovske vlasti koriste sustav za prepoznavanje lica kako bi ušle u trag muškarcima u dobi za vojnu službu, objavio je u utorak TASS, pozivajući se na glavnog gradskog dužnosnika za novačenje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je prošli tjedan zakon koji uvodi srože restrikcije za one koji izbjegavaju novačenje i predviđa slanje poziva u vojsku elektroničkim putem umjesto osobne dostave.

To će otežati tisućama muškaraca u dobi od 18 do 27 godina koji svakog proljeća i jeseni pokušavaju izbjeći službenike koji ih zovu na odsluženje obveznog vojnog roka ili u rat u Ukrajini u sklopu mobilizacije proglašene prošle godine.

- Kako bi se utvrdilo prebivalište novaka, u Moskvi se koristi sustave za video nadzor, rekao je glavni gradski dužnosnik za novačenje Maxim Loktev za TASS.

Moskovski Ured za informacijske tehnologije objavio je 2017. da je više od 3000 nadzornih kamera u gradu povezano sa sustavom za prepoznavanje lica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!