SAD će Kijevu isporučiti raketne sustave, stiglo upozorenje iz Moskve

11:37 / 01.06.2022.

Autor: HRT/Hina

Obrambeni raketni sustav, ilustracija

Obrambeni raketni sustav, ilustracija

Foto: ovbelov / Shutterstock

Rusija je objavila da će američka odluka o isporuci naprednih raketnih sustava i streljiva Ukrajini povećati rizik od izravne konfrontacije Moskve i NATO-a, prenosi BBC u srijedu.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti da Moskva "izuzetno negativno" gleda na paket američke vojne pomoći koji će uključivati topnički raketni sustav visoke mobilnosti M142 (HIMARS). Oružje, koje je Ukrajina dugo tražila, namijenjeno je da joj pomogne da preciznije udari neprijateljske snage s veće udaljenosti.

SAD je dosad odbijao isporučiti dalekometno topništvo zbog straha da bi se ono moglo upotrijebiti protiv ciljeva u Rusiji. No američki predsjednik Joe Biden rekao je da će smrtonosna pomoć ojačati pregovaračku poziciju Kijeva protiv Moskve i učiniti vjerojatnijim pronalazak diplomatskog rješenja.

Biden je u članku u New York Timesu objavio da će SAD poslati Ukrajini napredne raketne sustave. Pristao je isporučiti precizno navođene rakete, koje mogu dosegnuti ciljeve do 70 kilometara, tek nakon što je dobio jamstva da se oružje neće koristiti za napade na ciljeve unutar Rusije. Osim oružja, američki predsjednik dotaknuo se drugih ključnih pitanja u sukobu. Naveo je da SAD neće nastojati ukloniti Vladimira Putina s vlasti.

- Koliko god da se ne slažem s gospodinom Putinom...Sjedinjene Države neće ga pokušati svrgnuti. Sve dok SAD i naši saveznici nisu napadnuti, nećemo biti izravno uključeni u taj sukob, napisao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja "nema namjeru napasti Rusiju".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!