18:50 / 11.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Moskva nudi Washingtonu suradnju protiv terorizma

Suradnja Sad-a i Rusije protiv terorizma

Suradnja Sad-a i Rusije protiv terorizma

Foto: Ilustracija / Shuttrstock

Rusija je u subotu, prilikom obilježavanja 20. godišnjice 11. rujna 2001. izjavila da je spremna na ponovnu suradnju sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma.

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov je izjavio da Rusija žaluje zajedno sa Sjedinjenim Državama i da je Moskva spremna za nastavak dijaloga koji su vodili ministri vanjskih poslova dviju sila 2018. i 2019. o borbi protiv terorizma.

- Ruska strana je sprema ponovo pokrenuti te razgovore. To je naš prirodni prioritet, napisao je Antonov na Facebooku ruskog veleposlanstva unatoč kompliciranim bilateralnim odnosima dviju zemalja.

- Moramo ostaviti po strani sve sporove i surađivati u korist sigurnosti i napretka, ne samo za Rusiju i Sjedinjene Države, već za čovječanstvo, dodao je.

On je izrazio zahvalnost Rusije Sjedinjenim Državama na razmjeni informacija koja je omogućila sprečavanje atentata u Sankt Peterburgu 2017. i 2019. godine.

Već napeti odnosi Rusije i Sjedinjenih Država, dodatno su se pogoršali kada je Joe Biden, nakon što je postao predsjednik u siječnju 2020. pojačao pritisak na Kremlj.

U svibnju je Rusija proglasila Sjedinjene Države "neprijateljskom" zemljom.

Rusija je u petak objavila da je pozvala na razgovor veleposlanika Sjedinjenih Država kako bi mu pružila "nepobitne dokaze" o kršenjima koja su počinili američki tehnološki divovi prije ruskih parlamentarnih izbora što će se održati u rujnu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!