Dmitrij Medvedev upozorio NATO da Ukrajini ne šalje protuzračne sustave Patriot

29.11.2022.

Zadnja izmjena 20:33

Autor: M.M./T.D./HRT/Hina

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev

Foto: Sputnik/Valentin Yegorshin / via Reuters

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u utorak NATO da Ukrajini ne šalje proturaketne obrambene sustave Patriot jer će postati legitimna meta te nazvao savez "kriminalnim entitetom" jer "ekstremističke režime" opskrbljuje oružjem.

Medvedev, koji se predstavljao kao liberalni modernizator dok je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012., postao je jedan od najvećih huškača ruskog rata u Ukrajini te redovito objavljuje oštre optužbe protiv zapada na društvenim mrežama.

- Bude li NATO, kao što je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg naznačio, opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga, napisao je Medvedev na komunikacijskoj platformi Telegram.

Nejasno je hoće li meta postati sustavi Patriot, ukrajinske snage ili osoblje NATO-a, piše Reuters.

- Civilizirani svijet ne treba ovu organizaciju. Ona se mora pokajati čovječanstvu i biti raspuštena kao kriminalni entitet, napisao je Medvedev u ranijoj objavi.

Ukrajina je od svojih zapadnih partnera zatražila protuzračno obrambeno naoružanje, uključujući sustave Patriot američke proizvodnje, kako bi se zaštitila od ruskih napada na svoju energetsku infrastrukturu.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupljeni na sastanku u Bukureštu u utorak su osudili ruske "stalne i nesavjesne napade na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu" i obvezali se proširiti podršku Kijevu.

Moskva je ranije danas objavila da nije imala drugog izbora osim otkazati pregovore sa Sjedinjenim Državama o ugovoru "Novi START" o kontroli nuklearnog naoružanja, izvijestile su ruske državne novinske agencije.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da je Washington htio razgovarati samo o obnovi inspekcija dok je Moskva imala druge prioritete.

I situacija u Ukrajini utjecala je na odluku Rusije da u posljednji trenutak odustane od sastanka bilateralnog povjerenstva koji je trebao početi danas u Kairu.

- Uglavnom, situacija je bila takva da nismo imali drugog izbora. Odluka je donesena na političkoj razini, prenijela je izjavu Rjabkova novinska agencija RIA Novosti.

- Amerikanci su se usredotočili isključivo na temu obnove inspekcija dok je rješenje drugih pitanja za nas bilo i ostaje prioritet, rekao je Rjabkov, objavio je TASS.

- Više puta smo objasnili naše stajalište, ali nismo vidjeli ni najmanju želju na američkoj strani da krene u ovom smjeru, dodao je. 

Rjabkov je također rekao da Novi START, unatoč nedostatku uzajamnih inspekcija i odluci Rusije da u posljednjem trenutku odustane od razgovora, ostaje na snazi.

Naglasio je da Moskva želi razgovarati o širem pitanju "strateške stabilnosti" koje obuhvaća mnogo pitanja vezanih uz nuklearno oružje između dviju zemalja.

Ugovor Novi START stupio je na snagu 2011. godine i ograničava broj nuklearnih bojnih glava koje obje zemlje mogu rasporediti. Rusija i SAD trebale su u Kairu razgovarati o nastavku inspekcija koje su obustavljene u ožujku 2020. zbog pandemije izazvane koronavirusom. 

RIA je prenijela da je Rjabkov izjavio da Moskva ne postavlja preduvjete za novi sastanak povjerenstva, ali da želi vidjeti uravnoteženi program. Dodao je da je malo vjerojatno da će se ove godine održati ikakav sastanak.

SAD i Zapad optužuju Rusiju za "nuklearnu ucjenu" u jeku rata u Ukrajini, a predsjednik Vladimir Putin nekoliko je puta nagovijestio da će Rusija biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje.

Direktor CIA-e William Burns sastao se prije dva tjedna u Ankari sa Sergejom Nariškinom, šefom ruske vanjske obavještajne službe. Upozorio ga je na posljedice ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje, priopćila je Bijela kuća. Rusija je navela da su Nariškin i Burns razgovarali o osjetljivim pitanjima i odbila ih je komentirati.

Moskva poriče da je prijetila nuklearnim napadom na Ukrajinu i tvrdi da je Zapad odgovoran za eskalaciju nuklearne retorike.

Moskva poručuje SAD-u da je dublje uplitanje u rusko-ukrajinski rat sve rizičnije

Rusija pokušava natjerati Sjedinjene Države da shvate kako sve veća uključenost Washingtona u rat u Ukrajini nosi sve veće rizike, rekao je u utorak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, objavile su ruske novinske agencije, prenosi Reuters.

Moskva se opetovano žalila da zapadna vojna potpora Ukrajini odugovlači sukob, dok postoji i rizik od izravnog sukoba Rusije i Zapada.

- Šaljemo signale Amerikancima da je njihova linija eskalacije i sve dubljeg uplitanja u ovaj sukob prepuna strašnih posljedica. Rizici rastu, kazao je Rjabkov, prenosi ruska agencija Interfax.

Kijev i Zapad poručuju da je Rusija odgovorna za svaku dodatnu eskalaciju nakon što je ničim izazvana izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače, okupirala dodatne dijelove ukrajinskog teritorija i prijetila da će upotrijebiti nuklearno oružje.

Rjabkov je rekao da nema dijaloga Washingtona i Moskve, ali da se periodično izmjenjuju signali.

Američki dužnosnik rekao je Reutersu ranije u utorak da je posebna linija komunikacije između ruske i američke vojske korištena jednom od početka rata.

- Ne vodimo nikakav dijalog sa Sjedinjenim Državama o temi Ukrajine jer su naša stajališta radikalno različita, rekao je Rjabkov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!