17:16 / 11.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Moskva osudila odluku SAD-a da Maroku prizna suverenitet nad Zapadnom Saharom

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: - / REUTERS

Zbog pitanja statusa Zapadne Sahare već desetljećima traje spor između Maroka i Fronte Polisario.
Moskva je osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom, ocijenivši da ona u potpunosti prelazi okrive međunarodnog prava.

-
Ono što su Amerikanci time učinili, to je jednostrana odluka koja u potpunosti izlazi iz okvira međunarodnog prava, izjavio je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov, prenose novinske agencije Ria Novosti i TASS.

On je dodao da ta odluka ne poštuje ni "odluke rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, s kojima su se Amerikanci slagali".

Zbog pitanja statusa Zapadne Sahare već desetljećima traje spor između Maroka i Fronte Polisario.

Polisario, pokret za neovisnost Zapadne Sahare, poziva na referendum o samoodređenju dok Maroko, koji kontrolira više od dvije trećine tog velikog pustinjskog teritorija, predlaže plan neovisnosti pod njegovim suverenitetom.

Jučer je objavljeno da su Izrael i Maroko uz posredovanje SAD-a dogovorili normalizaciju odnosa a američki je predsjednik u sklopu dogovora pristao priznati suverenitet Maroka nad Zapadnom Saharom.

U priopćenju Bijele kuće stoji kako je Trump marokanskom kralju ponovio podršku prijedlogu autonomije za područje Zapadne Sahare kao jedinom dugotrajnom rješenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!