12:21 / 14.04.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Moskva otvara kaznene postupke zbog navodnog mučenja ruskih vojnika u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Zohra Bensemra / REUTERS

Ruski istražni odbor priopćio je da otvara kaznene postupke zbog navodnog mučenja koje su počinile ukrajinske snage nad ruskim vojnicima dok Moskva nastavlja svoju vojnu kampanju u Ukrajini.

Odbor je rekao da su ukrajinske snage zarobile neke ruske vojnike u regijama Zaporižja i Mikolajiva te da ih je ukrajinska sigurnosna služba ilegalno držala.


- Rusi su bili podvrgnuti fizičkom nasilju i mučenju kako bi ih se natjeralo da daju lažna objašnjenja o stvarnim uvjetima njihovog nezakonitog zatočeništva u prostorijama Službe sigurnosti Ukrajine, kao i o ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji, navodi se u priopćenju.


Reuters nije mogao neovisno provjeriti navode odbora.


Ukrajina kaže da provjerava sve informacije o postupanju s ratnim zarobljenicima te da će istražiti sve nepravilnosti te poduzeti odgovarajuće pravne radnje.


Aleksander Bastrikin, čelnik Istražnog odbora, također je danas naredio istragu o navodnom ukrajinskom granatiranju civila iz samoproglašene Narodne Republike Lugansk dok su se evakuirali kroz susjednu regiju Harkiva.


Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u "specijalnu operaciju" za demilitarizaciju i oslobađanje Ukrajine od nacionalističkih ekstremista.


Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!