10:44 / 05.12.2020.

Autor: Hina

Moskva počela masovno cijepljenje Sputnikom V

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Foto: - / REUTERS

Moskva, epicentar zaraze koronavirusom u Rusiji, zabilježila je 7993 nova slučaja preko noći. To je povećanje od 6868 oboljelih u odnosu na dan prije.
Moskva je u subotu počela s distribucijom cjepiva Sputnik V u 70 klinika, što je prvo masovno cijepljenje protiv zaraze koronavirusom u Rusiji, priopćila je gradska radna skupina za borbu protiv koronavirusa.

➡️ Putin naredio masovno cijepljenje protiv koronavirusa
➡️ Rusi tvrde da je njihovo cjepivo 95 posto djelotvorno
➡️ Putin: Sva ruska cjepiva protiv COVID-a djelotvorna 

Radna skupina je rekla da će rusko cjepivo najprije biti dostupno liječnicima i drugom zdravstvenom osoblju, učiteljima i socijalnim radnicima jer su pod najvećim rizikom zaraze.

"Radite u obrazovnoj ustanovi i imate prioritet za besplatno COVID-19 cjepivo", pisalo je u SMS poruci koju je u subotu ujutro primio jedan Moskovljanin, učitelj iz osnovne škole.

Moskva, epicentar zaraze koronavirusom u Rusiji, zabilježila je 7993 nova slučaja preko noći, što je povećanje od 6868 dan prije, i znatno više od 700 zaraženih u jednom danu početkom rujna.

"Tijekom posljednjih pet sati, 5000 ljudi prijavilo se za cijepljenje - učitelji, liječnici, socijalni radnici, oni koji danas najviše riskiraju svoje zdravlje i živote", napisao je gradonačelnik Sergej Sobjanin na svojoj internetskoj stranici u petak.

Dob onih koji  se cijepe ne prelazi 60. Ljudima s postojećim bolestima, trudnicama i onima koji boluju od respiratornih bolesti nije dopušteno cijepljenje.

Rusija je razvila dva cjepiva protiv koronavirusa, Sputnik V, koji podupire Ruski državni investicijski fond, i drugo cjepivo, koje je razvio Sibirski institut Vektor, dok se finalna testiranja za oba cjepiva tek trebaju završiti.

Znanstvenici su izrazili zabrinutost zbog brzine kojom je Rusija radila, redovito dajući zeleno svjetlo svojim cjepivima i organizirajući masovna cijepljenja prije nego što bi bila okončana testiranja sigurnosti i učinkovitosti.

Cjepivo Sputnik V daje se u dvije doze, s time da se druga doza daje 21 dan nakon prve. Moskva je krajem ožujka zatvorila sva javna mjesta uključujući parkove i kafiće, osim dostave, dok je policija patrolirala na ulicama tražeći one koji krše pravila. Mjere su, međutim, ublažene sredinom lipnja.

Rusija je u subotu ukupno prijavila nova 28.782 slučaja, u danu s najviše oboljelih, zbog čega se ukupan broj zaraženih u zemlji popeo na 2.431.731, te je četvrti po broju zaraženih u svijetu.

U listopadu su određene restrikcijske mjere poput učenja na daljinu za srednjoškolsku djecu i 30-postotno ograničenje broja uredskih radnika, ponovno stupile na snagu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!