Moskva: Povlačenje SAD-a iz "Otvorenog neba" udarac europskoj sigurnosti

21.05.2020.

21:51

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Sporazum "Otvoreno nebo" potisan je 1992., a njegova primjena je započela 2002. godine.
Službena Moskva u četvrtak je ocijenila da su Sjedinjene Države najavom povlačenja iz sporazuma "Otvoreno nebo" - i optužujući Moskvu za nepoštivanje tog sporazuma - zadale "udarac" europskoj sigurnosti.

- Povlačenje Sjedinjenih Država iz tog sporazuma ne predstavlja samo udarac u temelje europske sigurnosti već i u instrumente postojeće vojne sigurnosti i bitne sigurnosne interese saveznika Sjedinjenih Država, izjavio je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

Sporazum "Otvoreno nebo" potisan je 1992., a njegova primjena je započela 2002. godine i on omogućuje 34 zemlje potpisnice da nadlijeću svoje teritorije radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja jednih i drugih.

Sjedinjene Države su više puta optužile Rusije da krši taj sporazum. Američki ministar obrane Mark Esper je početkom ožujka u Kongresu izjavio da ih "Rusi godinama varaju".

- To nije bilateralni već multilateralni sporazum. Tako nagla odluka će zadesiti interese svih sudionika bez iznimke, dodao je ruski dužnosnik.

- Ništa ne sprečava nastavak razgovora o tim tehničkim pitanjima koje Sjedinjene Države danas predstavljaju kao rusko kršenje sporazuma, dodao je i optužio Washington da je uništio instrument koji je posljednjih 20 godina služio interesima mira i sigurnosti u Europi.

Sjedinjene Države su već optužile Rusiju da je prekršila sporazum INF o kopnenim raketama srednjeg dometa. 

Budućnost rusko-američkog sporazuma New Start zaključenog 2010., koji istječe početkom 2021., također je neizvjesna.

To je posljednji nuklearni sporazum koji je još na snazi između dvije sile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!