Moskva prijeti protjerivanjem novinara ako joj YouTube blokira briefinge

26.05.2022.

14:29

Autor: Hina/HRT

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel / Pool via REUTERS

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da će novinari zapadnih zemalja biti protjerani iz Rusije ako YouTube blokira pristup brifinzima glasnogovornice ministarstva Marije Zaharove.

Zaharova, koja jednom tjedno održava briefing o ruskoj vanjskoj politici, što uključuje i invaziju na Ukrajinu, kazala je da je ministarstvo vanjskih poslova upozorilo YouTube da ne blokira sadržaj.


- Samo smo došli i rekli im: 'Ako blokirate još jedan briefing, jedan novinar ili američki medij ide kući', rekla je Zaharova, prenosi TASS.


- Ako se blokira još jedan brifing, reći ćemo koji novinar ili medij mora doma, dodala je.


Nekoliko dana ranije ruski su zastupnici usvojili zakon kojim se tužiteljima daju ovlasti da zatvore dopisništva stranih medija u Moskvi ako je neka zapadna zemlja bila "neprijateljska" prema ruskim medijima.


Mjerom se želi uzvratiti zbog zabrane emitiranja nekih ruskih državnih medija na zapadu.


Zaharova je također u srijedu rekla da Moskva radi na mjerama protiv medija na engleskom jeziku kao odgovor na "neprijateljske akcije" stranih vlada prema ruskim medijima, ali nije iznijela pojedinosti.


Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ožujku zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina osobama koje namjerno šire "lažne" informacije o ruskim oružanim snagama.


Zbog toga je dio zapadnih medija povukao svoje novinare iz Rusije, ali je dio, uključujući Reuters, ostao u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!