Moskva razmatra ponudu NATO-a o održavanju pregovora 12. siječnja

20:53 / 26.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Rusija je primila i razmatra prijedlog NATO-a o početku pregovara 12. siječnja o sigurnosnim pitanjima koja muče Moskvu, izvijestila je u nedjelju novinska agencija TASS pozivajući se na ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija, koja je uznemirila Zapad gomilanjem vojnika u blizini Ukrajine, prošli je tjedan objavila svojevrsnu listu želja vezanih uz sigurnosne prijedloge o kojima želi pregovarati, uključujući i obećanje da NATO neće provoditi nikakve vojne aktivnosti u istočnoj Europi i Ukrajini.

- Dobili smo ponudu (NATO-a) i razmatramo je, prenosi TASS izjavu ministarstva vanjskih poslova.

SAD i Ukrajina se pribojavaju da Rusija priprema invaziju na svog bivšeg sovjetskog susjeda, no Moskva to niječe i tvrdi da je eskalacija napetosti između dvije zemlje rezultat sve snažnijih odnosa između Ukrajine i NATO-a. Rusija to uspoređuje s kubanskom raketnom krizom 1962., kada je svijet došao na sam rub nuklearnog rata.

Veto na članstvo Ukrajine u NATO-u?

Predsjednik Vladimir Putin je u četvrtak rekao da Rusija želi izbjeći sukob, ali traži "hitan" odgovor SAD-a i njegovih saveznika na ruske zahtjeve za sigurnosnim jamstvima. Kremlj, između ostaloga, traži veto na moguće buduće članstvo Ukrajine u NATO-u, što je Zapad već isključio te uklanjanje američkog nuklearnog oružja iz Europe te povlačenje multinacionalnih NATO postrojbi iz Poljske, Estonije, Litve i Latvije.

Moskva je kazala da očekuje početak pregovora s američkim dužnosnicima o tom pitanju u siječnju u Ženevi. Američka administracija neke od ruskih prijedloga smatra neprihvatljivim, ali će, glede formata pregovora, odgovoriti na konkretniji način.

- SAD je u direktom kontaktu s Moskvom glede ruskih prijedloga, ali pritom ne propušta istaknuti svoju predanost teritorijalnom integritetu Ukrajine, potvrdila je potpredsjednica Kamala Harris za CBS, ali je odbili ići u detalje na pitanje o mogućim sankcijama.

SAD, EU i G7 su upozorili Putina da će se suočiti s "golemim posljedicama", uključujući i oštre gospodarske sankcije, u slučaju da nasrne na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!