Moskva za zločine optužila 92 pripadnika ukrajinske vojske

25.07.2022.

09:24

Autor: HRT/D.M./Hina

Moskva

Moskva

Foto: HRT / Pixabay

Čelnik ruskog istražnog odbora rekao je da je Moskva optužila 92 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga za zločine protiv čovječnosti i predložio međunarodni sud koji podupiru države poput Bolivije, Irana i Sirije.

Državni list Rosiskaja Gazeta u ponedjeljak prenosi Aleksandera Bastrikina koji optužuje "više od 220 osoba, među njima predstavnike visokog zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga i zapovjednike vojnih snaga koje su granatirale civilno stanovništvo".

Ukrajinci su umiješani u "zločine protiv mira i sigurnosti čovječanstva, koji ne zastarijevaju", rekao je. Bastrikin, čiji odbor istražuje najteže zločine, rekao je da su optužena 92 zapovjednika i njihovi podređeni, a da je tjeralica izdana za 96 osoba.

Od početka, kako je Moskva naziva, specijalne vojne operacije u veljači, ruske snage bombardirale su ukrajinske gradove do ruševina i ostavljale tijela na ulicama gradova i sela koja su okupirale. Ukrajina je rekla da su deseci tisuća civila poginuli. Moskva odbacuje odgovornost.

Bilo je i izvješća o ukrajinskom zlostavljanju ruskih zatvorenika, premda se velika većina optužbi koje su dokumentirali Ujedinjeni narodi odnose na navodna zlodjela koje su počinili ruski okupatori i njihovi saveznici.

Bastrikin je upitan o istragama odbora u vezi s akcijama ukrajinskih sigurnosnih snaga u samoproglašenim republikama Donjecku i Lugansku, separatističkim teritorijima koje podržava Moskva na ukrajinskome industrijaliziranom jugu te hoće li se istrage provoditi uz nadzor UN-a.

 S obzirom na to da "kolektivni zapad" otvoreno podržava Ukrajinu, rekao je da bi bilo primjerenije surađivati s ruskim partnerima u Commonwealthu, Organizaciji ugovora o zajedničkoj sigurnosti, skupini BRICS i Šangajskoj organizaciji za suradnju, "naročito Siriju, Iran i Boliviju".

Bastrikin je rekao da je pokrenuto 1300 kaznenih istraga protiv pripadnika ukrajinske vojske, političkog vodstva, radikalnih nacionalističkih udruga i oružanih formacija, pri čemu se dosad drži odgovornim više od 400 osoba. Mete istrage uključuju zaposlenike ukrajinskog ministarstva zdravstva koje je optužio, bez pružanja dokaza, za razvoj oružja za masovno uništenje, kao i državljane Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade, Nizozemske i Gruzije.

Također je pokrenuto osam kaznenih postupaka za napade na ruska veleposlanstva ili druga predstavništva u Nizozemskoj, Irskoj, Litvi, Češkoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Francuskoj, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!