17:00 / 10.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Moskva zatvara barove i restorane preko noći zbog širenja Covida-19

Foto: Alexander Avilov/REUTERS, arhiva

Foto: Alexander Avilov/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Učinkovitost ruskog cjepiva temelji se na podacima prikupljenima na provedenom cijepljenju građana, a ne na ispitivanju koje još traje.
Moskovski barovi, klubovi i restorani dva mjeseca bit će zatvoreni tijekom noći kako bi se suzbilo širenje bolesti COVID-19, rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanin. ➡️ COVID-19 - najnovije informacije ➡️ Ugovor EK za cjepiva BioNTecha i Pfizera za nekoliko dana

Moskovski gradonačelnik Sobjanin rekao je da je restoranima, barovima i noćnim klubovima zabranjeno posluživati goste između 23 i 6 ujutro od 13. studenog do 15. siječnja. Dužnosnik gradonačelnikova ureda rekao je da će se provoditi kontrole i kažnjavati svi koji budu kršili odredbe.

- Stroge mjere uvest će se i za obrazovne ustanove, kazališta i sportske događaje, rekao je.

Studenti će prijeći na online nastavu, a preporučeno je da se učenici, koji već uče kod kuće, i dalje što manje kreću gradom.

- Dodatne mjere potrebne su kako bi se što je više moguće prekinuo lanac prijenosa virusa i smanjila razina zaraze, napisao je na svojoj internetskoj stranici Sobjanin.

Rusija je danas zabilježila 20.977 novozaraženih i 368 smrtnih slučajeva. Vlasti su čvrsto odlučile da neće uvesti stroge mjere karantene poput onih u proljeće, unatoč rekordnim brojevima zaraženih i više od 31.000 umrlih.

- Rusija je već testirala dva cjepiva protiv virusa i na putu je da registrira i treće, rekao je danas predsjednik Vladimir Putin te dodao da su sva djelotvorna.

Rusija uvodi svoje cjepivo Sputnik V u domaću upotrebu, unatoč činjenici da pokusna ispitivanja u kasnoj fazi još nisu gotova, a danas je rekla da su djelotvorna više od 90%, nakon ranijih komentara proizvođača cjepiva Pfizer Inc i BioNTech, koji tvrde isto za svoje eksperimentalno cjepivo protiv koronavirusa.

- Studije su već pokazale i potvrdile da su, prvo, ta cjepiva sigurna i nemaju ozbiljnih nuspojava nakon upotrebe, a drugo, sva su učinkovita, rekao je Putin putem videokonferencije na sastanku na vrhu Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

Učinkovitost ruskog cjepiva temelji se na podacima prikupljenima na provedenom cijepljenju građana, a ne na ispitivanju koje još traje. Putin je također rekao da je Moskva spremna na suradnju na cjepivima protiv koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!