13:36 / 04.04.2018.

Autor: D.M./M.M./Hina

Moskva želi sastanak Vijeća sigurnosti o aferi Srkipal

-

-

Foto: - / -

Rusija je optužila britanske i američke tajne službe za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i pozvala Zapad na dijalog kako bi se izbjegla nova Kubanska kriza.
Rusija je zatražila održavanje sastanka Vijeća siguirnosti o aferi Skripal, rekao je ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia.

Na traženje naše vlade, molim vas da sazovete u četvrtak u 15 sati po lokalnom vremenu sastanak Vijeća sigurnosti o pismu britanske premijerke Therese May, koja povezuje Rusiju s trovanjem bivšeg špijuna Sergeja Skipala i njegove kćeri 4. ožujka u Salisburyju, rekao je ruski veleposlanik.

Moskva optužuje London i Washington da su otrovali Skripala

Rusija je optužila britanske i američke tajne službe za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i pozvala Zapad na dijalog kako bi se izbjegla nova Kubanska kriza. 

Moskva je zatražila izvanredni sastanak Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u Den Haagu u srijedu zbog tog slučaja. Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji tvrdi da je riječ o "proturuskoj kampanji", izrazio je nadu da će taj sastanak napokon okončati tu aferu koja je izazvala najveći diplomatski sukob Istoka i Zapada od Hladnog rata.

Rusija tvrdi da nije kriva za to trovanje i ističe nalaz britanskog laboratorija koji je analizirao upotrijebljeni nervni otrov i zaključio da ne postoje dokazi da potječe iz Rusije. Laboratorij je potvrdio da je riječ o novičoku, vojnom nervnom otrovu koji se navodno proizvodio u sovjetskim laboratorijima. Istaknuo je također da su za njegovu proizvodnju potrebne "jako složene metode" s kojima može raspolagati samo "državni akter".

Velika Britanija zatražila je od Organizacije za zabranu kemijskog oružja da provjeri njezinu analizu. Putin tvrdi, međutim, da se supstancu kojom su otrovani Skripal i njegova kći u Salisburyju u Engleskoj može proizvesti "u dvadesetak zemalja svijeta". Skripal (66) i njegova kći Julija (33) i dalje se nalaze u bolnici. Julija više nije u kritičnom stanju, dok je on stabilno.

Skripal, bivši pukovnik ruske vojnoobavještajne službe GRU, osuđen je u Moskvi 2006. zbog izdaje na 13 godina zatvora, a azil u Britaniji dobio je nakon razmjene špijuna između SAD-a i Rusije 2010. Ravnatelj ruske tajne službe SVR Sergej Narjškin rekao je u srijedu da su slučaj Skripal "očito fabricirale tajne službe Velike Britanije i Sjedinjenih Država".

Pozvao je da se ne pribjegava sili u međunarodnim odnosima kako situacija ne bi eskalirala do nove Kubanske raketne krize u kojoj su 1962. SAD i Rusija bili na rubu nuklearnog sukoba. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u ponedjeljak da bi slučaj "mogao biti u interesu britanske vlade" kako bi skrenula pozornost s Brexita među svojim stanovništvom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!