Mostar: Od grada slučaja do primjera suživota

02.11.2021.

19:59

Autor: Miljenko Karačić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Mostar: Od grada slučaja do primjera suživota

Mostar: Od grada slučaja do primjera suživota

Foto: Dnevnik / HRT

Godinama je Mostar u očima međunarodne zajednice bio "grad slučaj". No taj negativni status promijenjen je dogovorom o održavanju izbora te izborom novog Gradskog vijeća, gradonačelnika i službi koje su počele raditi svoj posao. Iz Europe sada na Mostar gledaju kao na pozitivan primjer postizanja političkog kompromisa i na razini BiH.


Nakon punih 12 godina izbori u Mostaru održani su, Gradsko vijeće je ustrojeno, lokalna vlast prionula je poslu. Međunarodna zajednica s pravom prati što se zbiva u gradu na Neretvi.

- Očekuju da se ti neki pozitivni pomaci i način u gradu Mostaru preliju na ostatak BiH. Na žalost, nije ni nama lako ako je u čitavoj državi ovakva situacija kakva jest, govori Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Vijećnici su zatrpani tekućim, ali i starim obvezama koje su se godinama taložile u ladicama gradske vijećnice.

- Suradnja između gradske uprave i Gradskog vijeća je na jednom zavidnom nivou. Samo me je strah da se problemi države, federacije i kantona ne prenesu na Gradsko vijeće grada Mostara, rekao je Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara.

I srpska zajednica ima svoje vijećnike u novom Gradskom vijeću. Oni se trude kako bi zadovoljili ne samo interese sunarodnjaka nego i svih Mostaraca.

- Ovaj grad je grad slučaj, ali u onom pozitivnom optimističnom smislu. Drugi gradovi u BiH bi se trebali ugledati na ovaj grad, naglasila je Nataša Jekić, vijećnica u Gradskom vijeću Mostara.

U Gradskom je vijeću i troje vijećnika koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, bore se za uklanjanje svih oblika diskriminacije.

- Predložio sam ove izmjene Poslovnika i Statuta na Gradskom vijeću. Mi smo u Mostaru riješili diskriminaciju i hajde sad se ogledajte na nas i riješite to pitanje na državnom nivou, rekao je Arman Zalihić, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara.

Sve to govori da je Mostar daleko od rješavanja svih problema, ali je bez dvojbe na pravom putu, koji bi mogao biti primjer za postizanje i političkog dogovora na razini cijele BiH. Uostalom, na to obvezuje i Sporazum o Mostaru koji su potpisali Dragan Čović i Bakir Izetbegović u prisutnosti međunarodnih dužnosnika, koji upravo putem izborne reforme traže taj iskorak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!