Mostar uklonio ploče s nazivima ulica po ustaškim čelnicima

09.05.2023.

15:18

Autor: HRT/Hina

Mostar

Mostar

Foto: Damir Kapetanovic / PIXSELL

Vlasti u Mostaru simbolično su danas, na Dan pobjede nad fašizmom i na Dan Europe, započele s uklanjanjem ploča s nazivima ustaških čelnika te postavljanjem novih, imenovanih po uglednim građanima. Odluku o tome Gradsko viječe donijelo je još prije deset mjeseci.

Umjesto Mile Budaka, ustaškog ministra iz Vlade zloglasne NDH, u središtu Mostara danas su zaposlenici Parkova postavili ploče s imenom pjesnika Alekse Šantića.

Na identičan način su uklonjene ploče u nekadašnjoj ulici Vokića i Lorkovića, koji su također bili ministri u Vladi tzv. NDH, saveznici Hitlerove Njemačke i Mussolinijeve Italije. Na ta su mjesta postavljene ploče s imenom hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, koji je s posebnim nadahnućem pisao o gradu na Neretvi. Uz ove dvije ulice mijenjaju se ploče i u nekadašnjoj ulici Đure Spuževića, koja je preimenovana u Ulicu Ismeta Ice Voljevice, dok je u Ulici tabornika Ive Zelenike postavljena ploča s natpisom Ciglana. Ulica koja je nosila naziv po Rafaelu Bobanu, jednom od najpoznatijih pripadnika ustaškog pokreta i režima, sada nosi ime fra Ljudevita Laste. Ulica nazvana po ustaškom povjereniku za BiH Juri Francetiću, nosit će naziv Humska ulica.

Potkraj rata 1995. tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promijenile su nazive 72 ulice i trga, a šest ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih dužnosnika Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Ive Zelenike Tovarnika te Đure Spuževića.

Gradsko vijeće Mostara je u ljeto prošle godine donijelo odluku o uklanjanju ovih spornih naziva što su pozdravile administracije SAD-a, EU, Ureda visokog međunarodnog predstavnika, uz očekivanje da tako postupe i drugi gradovi poput Sarajeva i Banje Luke. No, tamo do sada nisu donesene odluke o uklanjanju naziva ulica po suradnicima nacista i pripadnicima četničkoga pokreta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!