08:19 / 14.10.2018.

Autor: M.M/P.F./HRT

Mostarska tvornica Aluminij spašena na jedan dan

-

-

Foto: - / -

Ako se nešto ne promijeni tijekom dana, mostarska tvornica aluminija mogla bi se ugasiti. Zbog nagomilanih dugova u ponoć će joj biti isključena struja.
Isključenje električne energije mostarskom Aluminiju odgođeno je jer je uprava uspjela osigurati opskrbu za sljedeća 24 sata, te je zajedno sa stotinjak radnika prosvjedovala ispred transformatorskog postrojenja kod Mostara kako bi upozorili vladu Federacije BiH da ispoštuje obveze o nižoj cijeni struje što bi im omogućilo normalno funkcioniranje.

Situacija je takva da smo uspjeli nekim vlastitim sredstvima riješiti struju za ponedjeljak, što se tiče utorka i nastavka tjedna to pokušavamo riješiti tako da se kompanija sama snađe, rekao je glavni direktor Aluminija Dražen Pandža u mjestu Čule kod Mostara gdje se nalazi veliko rasklopno i transformatorsko postrojenje.

Rekao je kako su nakon najave državne kompanije Nadzorni operater sustava (NOS) da će im isključiti električnu energiju predstavnici uprave stupili u kontakt s čelnicima vlade Federacije BiH kako bi se spriječio taj scenarij koji bi bio katastrofalan.

Imali smo kontakte s vladom FBiH. Situacija je i dalje kritična, nama stoji blokada i skidanje od strane NOS-a. Kupili smo jedan dan, ali bez izravnog uključenja nadležnih tijela situacija se neće riješiti, rekao je Pandža.

Mostarski Aluminij je zbog visoke cijene električne energije, sirovina i ranije stvorenih gubitaka koji se procjenjuju na iznad 150 milijuna eura, te razmjerno niske cijene metala doveden u gotovo bezizlaznu situaciju.

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Dalibor Miloš rekao je kako od vlade traže ispunjenje obveza iz sporazuma kojim je postala 44 postotni vlasnik ove kompanije. Moramo imati formalno-pravni okvir kakve imaju ostale slične tvrtke u Europi da bi poslovali tržišno, točno se mora znati kolike su cijene elektroprijenosa i ostalih tarifa, rekao je i pojasnio kako zbog ranijih dugovanja nisu u stanju dobiti bankarska jamstva te sada plaćaju cijenu električne energije 83 eura umjesto 42 od Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Ne može ni uprava ni nadzorni odbor riješiti pitanje duga između dvije javne tvrtke kojima je nadležna vlada FBiH, ovo je bilo samo pitanje kad će se dogoditi ovaj rasplet, istaknuo je  Miloš.

Uz Federaciju BiH, 44-postotni udjel imaju radnici te 12% je suvlasnik vlada Republike Hrvatske. Zbog nagomilanih dugova u ponoć će joj biti isključena struja.

Iz Aluminija d.d. upozoravaju da bi nagli prestanak napajanja prouzročio kolaps u odjelu elektrolize, a zbog velike materijalne štete tvornicu ne bi bilo moguće pokrenuti dvije godine. Traže hitnu akciju većinskog vlasnika,  Vlade Federacije BiH, koja je preuzela obvezu subvencioniranja struje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!