13:58 / 08.12.2020.

Autor: HRT/HINA

Mount Everest 86 centimetara viši nego dosad

FOTO: Ilustracija, Pixabay

FOTO: Ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

'Krov svijeta' sada je na visini od od 8848,86 metara.
Najviša svjetska planina Mount Everest 86 centimetara je viša od dosadašnjeg službenog podatka, objavili su zajedno Kina i Nepal. 'Krov svijeta' sada je na visini od od 8848,86 metara.

➡️Onečišćenja mikroplastikom otkrivena u zoni smrti Mount Everesta

Dosad je službena visina Everesta iznosila 8848 metara, što je bio prihvaćeni rezultat mjerenja indijskih znanstvenika 50-ih godina prošlog stoljeća.
Revidiranu visinu snježnog sloja na vrhu Everesta zajednički su objavili kineski i nepalski ministri vanjskih poslova Wang Yi i Pradeep Kumar Gyawali nakon istraživanja obiju zemalja. 

Nepalska ekspedicija koja je bila na vrhu prošle godine i kineska, koja je bila ove, novu su visinu izmjerile koristeći se globalnim navigacijskim satelitskim sustavom (GNSS), radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom koju su ponijeli sa sobom.

Bilo je to prvi put da istraživači visinu vrha mjere s vrha jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama.

Nepalu je ovo mjerenje bilo pitanje nacionalnog ponosa jer se zemlja dosad oslanjala na mjerenja stručnjaka iz inozemstva.

Christian Gerlach iz bavarske akademije znanosti, stručnjak za geodeziju i ledenjake, rekao je njemačkoj agenciji dpa da se visina nije promijenila zbog novih metoda mjerenja nego je stvarno drugačija, što može biti posljedica pomicanja tektonskih ploča ili topljenja snijega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!