Može li Rusija ucjenjivati EU s isporukom plina? "Ne treba to zanemariti"

10:52 / 03.12.2021.

Autor: Studio4/HRT

Stručnjak za sigurnost, prof. dr. sc. Marinko Ogorec

Stručnjak za sigurnost, prof. dr. sc. Marinko Ogorec

Foto: Studio 4 / HRT

Ukrajina i Rusija i dalje se međusobno optužuju za gomilanje vojnih snaga na granici razdvajanja. Proruske pokrajine na istoku, Ukrajine i na Krimu, svoje tenkovske snage pripremile su za napad koji bi mogao opet razbuktati rat na istoku Europe. Ipak, posljednjih 24 sata ukrajinski predstavnici poručuju kako je potrebno izravno razgovarati s Rusijom koja za početak ima jedan uvjet od kojeg ne odustaje. Putin ne želi širenje NATO-a na Ukrajinu.

- Zveckanje oružjem nikada nije dobar preduvjet za razgovore, ali može biti motiv. Tim više što nikome nije u interesu da tamo ozbiljno zarati, pogotovo ne Rusiji koja je u ovoj situaciji praktički ostvarila sve svoje strateške ciljeve na tom prostoru. Tako da je definitivno njima znatno manje u interesu da dođe do sukoba. NATO-u definitivno nije u interesu da dođe do nuklearne razmjene s Rusijom, Amerikancima također - komentirao je stručnjak za sigurnost, prof. dr. sc. Marinko Ogorec sa Sveučilišta Velika Gorica za Studio 4 HTV-a.

Može li Rusija zbog ukrajinskog pitanja ucjenjivati Europsku uniju s isporukom plina i ostalih energenata ove zime i treba li to zanemariti?

- Ne treba to zanemariti. Nažalost, pokazuje se da su energenti oružje kao i tenkovi. Energenti se mogu koristiti u političke svrhe i za ostvarivanje političkih ciljeva. To je Rusija u nekoliko navrata već i napravila. Za očekivati je da bi se to možda i moglo dogoditi. Iako to njima nije u interesu - odgovara Ogorec i zaključuje kako je Ukrajina u cijeloj priči najveći gubitnik. Napominje kako je postavljen i Sjeverni tok 2 koji ju je na neki način dodatno izolirao.

Ukrajinci, kaže Ogorec, nisu dobili previše ni od Europske unije niti od NATO-a.

- Oni su se našli u jednom poprilično neugodnom položaju. Našli su se u doslovno podijeljenoj zemlji, rekao je zaključivši da su problemi u Ukrajini su teški i jedino što im preostaje je nastavak pregovora. 

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!