Mrak i krhotine otežavaju spašavanje rudara iz sjevernog Meksika

12.08.2022.

07:12

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Spašavanje rudara iz sjevernog Meksika

Spašavanje rudara iz sjevernog Meksika

Foto: Daniel Becerril / REUTERS

Ronioci meksičke vojske zbog krhotina se ne mogu spustiti u poplavljeni rudnik ugljena u sjevernom Meksiku gdje je 10 rudara zarobljeno više od tjedan dana, rekao je meksički ministar obrane.

Rudari su od 3.kolovoza zarobljeni u rudniku u državi Coahuila, na granici sa SAD-om, kada su njihovi radovi na iskapanju uzrokovali urušavanje zida tunela, što je potom izazvalo poplave u dijelovima podzemnog rudnika. Državno odvjetništvo priopćilo je jučer navečer da je zatražilo sudsko saslušanje u Coahuili na kojemu bi se trebala podići optužnica protiv vlasnika rudnika zbog "nezakonito iskorištavanje državnog dobra'' i "nepoštivanje zakonskih obveza za rudarenje ugljena''.

Dubinu vode koja je u početku bila veća od 30 metara u međuvremenu je znatno smanjena, međutim spasilački timovi još ne mogu procijeniti postoje li svi uvjeti za uspješno obavljenu misiju. Nakon što su po jedan rudar i član spasilačkog tima četiri puta zaranjali kako bi očistili ostatke i krhotine, dva vojna ronioca prošla su u srijedu kroz jedno od tri poplavljena rudarska okna, ali nisu mogli u potpunosti ući u rudnik.

- Ulaz je blokiran. Onemogućeno je kretanje prema naprijed, brojne su prepreke. Još uvijek postoje drvene daske. Čak i sa svim osvjetljenjem na raspolaganju, spasioci nemaju potrebnu vidljivost da prepoznaju što pronalaze, izjavio je ministar obrane Luis Cresencio na konferenciji za medije.

Ministar je dodao da će timovi nastavti uklonjati sve prepreke za ulazak u rudnik, dok će se istovremeno pobrinuti za njihovu sigurnost. Dubina vode trenutno se kreće između 5 i 9 metara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!