MSF: Stanje u Mariupolju je katastrofalno

23:48 / 05.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Bombardiranje u Mariupolju

Bombardiranje u Mariupolju

Foto: Twitter @AyBurlachenko / REUTERS

Ključno je odmah evakuirati ljude iz ukrajinskog grada Mariupolja, koji je pod opsadom ruske vojske, zbog katastrofalne humanitarne situacije, rekao je u subotu dužnosnik nevladine organizacije Liječnici bez granica (MSF) u Ukrajini.

- U Mariupolju, stanje je katastrofalno i svakim danom sve gore. Danas više nema vode; ljudi imaju goleme probleme kako bi imali pristup pitkoj vodi i to postaje na neki način ključno pitanje. Nema više struje, nema grijanja. Hrana nedostaje, dućani su prazni, rekao je u Lavovu Laurent Ligozat, koordinator za hitne situacije MSF-a u Ukrajini.

MSF je imao osoblje u Mariupolju, strateškoj luci od oko 450.000 stanovnika, prije ruske invazije na Ukrajinu prošli tjedan. Organizacija i dalje ima ekipe na licu mjesta, koje su blokirane već nekoliko dana.

Nakon nekoliko dana bombardiranja, Rusija je u subotu ujutro najavila prekid vatre i otvaranje humanitarnih koridora za evakuaciju civila koji su se našli u borbama u Mariupolju i u susjednoj Volnovahi, koja je također pod opsadom. Ali Ukrajinci su morali odgoditi evakuaciju jer su, kako kažu, Rusi prekršili primirje što oni demantiraju.

- Nekoliko dana jednostavno više nema ničega što ulazi ili izlazi iz grada, rekao je Ligozat. Uputio je poziv zaraćenim stranama da omoguće civilima da napuste grad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!