Muenchenski nadbiskup: Katolička crkva treba razmisliti o ukidanju obaveznog celibata

02.02.2022.

22:03

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Katolička crkva treba razmisliti o ukidanju obaveznog celibata za svećenike, rekao je muenchenski nadbiskup kardinal Reinhard Marx za dnevni list Suddeutsche Zeitung.

- Bilo bi bolje za sve da imamo obje mogućnosti, odnosno da imamo svećenike u celibatu i oženjene svećenike. Za neke bi svećenike bilo bolje da su oženjeni. Ne radi se tu samo o razlozima seksualne prirode. Njihov bi život bio obogaćen i ne bi se više osjećali usamljenima. Svakako vrijedi raspravljati o tome, poručio je kardinal Marx čiji će prijedlozi biti objavljeni u sutrašnjem izdanju spomenutih novina.

Marx je optužen za seksualne prijestupe

Marx, inače nadbiskup za područje Munchena i Freisinga, zatražio je nedavno objavljeno izvješće koje govori o slučajevima u kojima Crkva nije poduzela nikakve pravne korake protiv svećenika optuženih za seksualno zlostavljanje, uključujući i slučaj u koji je upleten umirovljeni papa Benedikt XVI. I sam Marx je optužen za seksualne prijestupe u istom tom izvješću. Prošle je godine ponudio ostavku nazvavši Crkvu ''mrtvom''. No, Vatikan nije prihvatio njegovu ostavku. Od tada, Marx je nekoliko puta pozvao na reforme unutar Crkve.

Katolički svećenici obvezni su pridržavati se celibata, no to je pravilo došlo u pitanje nakon što su u nizu zemalja otkriveni skandali o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika. Osim toga, zbog pravila celibata sve je manji interes za svećeničkim pozivom. Većinu svećenika čine stariji muškarci uz tek manjinu mladih svećenika koji su se odlučili za ovu profesiju.

Marx ipak ne želi život u celibatu povezati sa slučajevima zlostavljanja

- 'Ovakav način života u kojem se muškarci odvajaju u zasebne skupine može privući one kojima nedostaje zrelosti. 'Ali i seksualnost je dio ljudske prirode. Katolička moralnost dovela je do mnogih suviše rigoroznih pravila', rekao je Marx. Međutim na pitanje o ženama na mjestu svećenika nije htio odgovoriti. Samo je kazao da se o toj temi razgovara unutar crkvenih redova.

U četvrtak u Frankfurtu počinje zadnja u nizu konferencija koje nastoje reformirati Katoličku crkvu u Njemačkoj. Konferencija pod nazivom ''Sinodalni put'' trebala bi obuhvatiti četiri teme mjesto žena u crkvi, poziciju moći, katoličku seksualna moralnost i celibat svećenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!