12:40 / 19.02.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

München: NATO poziva na dodatne pregovore s Rusijom kako bi se smirila kriza

Sigurnosna konferencija u Münchenu

Sigurnosna konferencija u Münchenu

Foto: HRT / HRT

O situaciji na ukrajinsko-ruskoj granici razgovara se i na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu. Na njezinim marginama održava se sastanak šefova diplomacija skupine G7 te sastanak američke potpredsjednice Kamale Harris s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Za Podnevni dnevnik HTV-a javio se novinar Gordan Žvanović. 


Drugoga dana konferencije u Münchenu pod svijetla reflektora stavljena je transatlantska sigurnost koju Moskva pokušava dovesti u pitanje. Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije istaknula je da Kremlj pod izlikom dobivanja sigurnosnih jamstava sije strah i nastoji Ukrajini uskratiti pravo na samoopredjeljenje. Ukoliko dođe do invazije na tu zemlju, Europa će uzvratiti, kaže, snažnim ekonomskim i tehnološkim sankcijama Rusiji. Ako pak Rusija prekine dovod plina, zalihe su dovoljne za ovu zimu, a Europi je ionako potrebna energetska diverzifikacija - izvijestio je Žvanović.

Napomenuo je kako von der Leyen smatra da su Europska unija i NATO ujedinjeni i jedinstveni bez obzira na pokušaje Rusije da unese podjele. Znakovito ovogodišnja nagrada Ewald von Kleist koja se u sklopu konferencije dodjeljuje čelnicima najzaslužnijim za svjetsko očuvanje mira pripala je glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu koji je istaknuo da je rizik od ruskog napada na Ukrajinu i dalje stvaran. Suprotno od tvrdnjama Moskve, kaže, nema znakova povlačenja ruskih postrojbi, već je u tijeku dodatno gomilanje ruskih snaga na granici s Ukrajinom.

S ukrajinskim predsjednikom Zelenskim na marginama konferencije sastala se potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, a američki predsjednik Joe Biden, koji je uvjeren da je Vladimir Putin odlučio napasti Ukrajinu, Zelenskom je poručio kako nije siguran da mu je u takvim okolnostima najpametnije putovati u München - izvijestio je Žvanović.


- Ovo su opasna vremena za Europu. Rusija neumoljivo okuplja vojsku oko Ukrajine, što je najveće gomilanje vojne sile još od hladnog rata. Ne znamo što će se dogoditi, ali postoji stvaran rizik od izbijanja sukoba – izjavio je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

- Razlog zbog kojega je stvorena Europska unija jest to što smo htjeli stati na kraj europskim ratovima. Svijet sada u nevjerici gleda kako se suočavamo s najvećim gomilanjem vojske na europskom tlu od najmračnijih dana hladnog rata. Ovi bi događaji mogli preoblikovati cjelokupni međunarodni poredak - poručila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da je poslao pismo ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u kojemu je ponudio dodatne razgovore o potencijalnom smirivanju sukoba u Ukrajini, ali je upozorio Moskvu na opasnosti traženja neostvarivih sigurnosnih zahtjeva, prenose agencije.

Stoltenberg je kazao da je poslao u četvrtak pismo kojim je zatražio od Lavrova da pristane na dodatne razgovore u formatu Vijeća NATO-Rusija, koje je u siječnju razgovaralo o moskovskom zahtjevu za povlačenjem postrojbi iz NATO-a iz istočne Europe.

Stoltenberg je također kazao da je Moskva postavila sigurnosne zahtjeve za koje je znala da ih NATO ne može ispuniti.

Rusija traži, između ostalog, zabranu ukrajinskog ulaska u NATO koji ističe da po konvencijama UN-a svaka država ima pravo pristupiti savezu kojem želi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!