Potraga za Perišem proširena na gradove uz Dunav nizvodno od Beograda

15:19 / 14.01.2022.

Autor: Marin Ćurić/T.V./I.Z./Dnevnik/HRT/Hina

Potraga proširena na gradove uz Dunav nizvodno od Beograda

Potraga proširena na gradove uz Dunav nizvodno od Beograda

Foto: HTV / HRT

Petnaesti je dan od nestanka 27-godišnjeg Splićanina Mateja Periša. Njegova obitelj i prijatelji i dalje čekaju bilo kakvu vijest koja bi otkrila što se u Beogradu dogodilo noć uoči novogodišnjeg dočeka. Srbijanski MUP službeno je proširio potragu za nestalim državljaninom Hrvatske Matejem Perišom na gradove uz Dunav nizvodno od Beograda, Smederevo, Požarevac i Pančevo.

- Nakon detaljne rekonstrukcije njegova kretanja, istraga se i službeno proširila na tri nova grada - Smederevo, Požarevac i Pančevo, odnosno do ušća Velike Morave u Dunav. U pitanju je veliko područje od 25 kilometara, osim rijeke pretražuju se i napušteni objekti uz obale Save i Dunava, javio je u središnjem Dnevniku HTV-a Marin Ćurić

- Najnoviji detalj istrage kojeg prenose srbijanski mediji i za koji se navodi da bi mogao biti ključan je da je Matej posljednji telefonski razgovor prije nestanka vodio sa sestrom prijatelja koja je u to vrijeme također bila u Beogradu. Upravo bi taj telefonski razgovor trebao pomoći u rasvjetljavanju ovog slučaja, odnosno ponašanja Mateja Periša i njegovog kasnijeg nestanka, dodaje Ćurić.

Matejeve prijatelje s kojima je bio na dočeku, nakon saslušanja i poligrafa srbijanske policije, ispitat će i hrvatska policija. Oni bi mogli dati odgovor na pitanje zašto je Matej trčao po izlasku iz kluba i to bez jakne, javio je Ćurić dodavši da se istraga nastavlja i sutra.

Periš je nestao poslije ponoći 30. na 31. prosinca, a MUP Srbije u međuvremenu je napravio potpunu rekonstrukciju njegova kretanja po izlasku iz kluba "Gotik", o čemu je detaljno izvješten i MUP RH. Istraga o nestanku i potraga i dalje traju, uz ocjene u medijima da u "tom slučaju i dalje postoji misterija".

Istražitelji su uspjeli utvrditi kuda se Periš kretao te noći, ali ne i zbog čega, a policije dviju država koordiniraju postupke istrage.

- U potragu za Perišem su već 15 dana uključeni pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, policijske ispostave za sigurnost na rijekama, pripadnici Žandarmerije i ronioci, Policijska brigada i policijske uprave Pančeva, Smedereva i Požarevca, priopćio je srbijanski MUP.

Prema saznanjima beogradskih Večernjih novosti, pripadnici PU Smederevo i riječna policija pretraživali su i lijevu i desnu obalu Dunava na dijelu vodotoka u nadležnosti te uprave. Istražuje se priobalje nizvodno do ušća Velike Morave u Dunav, na području od 25 kilometara.

Načelnik hrvatske Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac izjavio je 12. siječnja da će i hrvatska policija, nakon što je srbijanski MUP saslušao Matejeve prijatelje, s kojima je on doputovao u Beograd na doček Nove godine i u noći nestanka s njima bio u klubu, "poduzeti određene radnje", uz ocjenu da su oni "krucijalni izvor informacija".

Gerovac je istaknuo da ništa od dosadašnjih saznanja "ne ukazuje da je Perišev nestanak bio posljedica nasilne radnje".

On je rekao da će hrvatska policija razgovarati s prijateljima nestalog Periša "dok god bude trebalo kako bi se razjasnile neke nedoumice".

Postoje još neke radnje koje hrvatski MUP može napraviti kako bi pomogao kolegama iz Srbije, rekao je novinarima prije dva dana Gerovac, po povratku iz Beograda, gdje je srbijanski MUP upoznao hrvatske kolege o dotadašnjim saznanjima iz istrage. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!