MUP Srbije: Razbijen narkokartel vezan uz šverc 7 tona kokaina

11.05.2023.

21:21

Autor: P.F./Hina/HRT

Ilustracija, zaplijenjen kokain

Ilustracija, zaplijenjen kokain

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Srbijanska policija uhitila je 13 pripadnika organizirane kriminalne skupine sastavljene od više manjih podskupina koje su djelovale kao "Balkanski kartel", a sumnjiče se za krijumčarenje najmanje sedam tona kokaina, izjavio je načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić.

Načelnik je na izvanrednoj konferenciji za medije rekao da su uhićeni organizatori te skupine M.S. i M.R., a da se skupina dovodi u vezu s krijumčarenjem najmanje sedam tona kokaina iz više latinoameričkih država i Afrike. U suradnji s Europolom, Srbija je uspjela identificirati, kako je rekao, ključne mete na svom teritoriju i mapirati njihove kriminalne aktivnosti diljem svijeta, naveo je načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić.

Vjeruje se da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Europu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike kao logističko tranzitne podrške, rečeno je novinarima.

Ključ za razotkrivanje grupe, kako je objasnio Cmolić, bilo je dekodiranje telefonske Sky aplikacije, a članovi grupe su uhićeni u Beogradu, Subotici i Zrenjaninu. Ovaj kartel, koji je, po njegovim riječima praktički uništen, funkcionirao je samostalno.

- To je najveći narkokartel na Balkanu, ocijenio je visoki dužnosnik srbijanskog MUP-a.

Naveo je da su sve zapljene droge bile izvan teritorija Srbije, u drugim europskim državama, jer Srbija nije bila interesantna za tolike količine kokaina. Nije htio navesti imena vođa te kriminalne skupine, pravdajući to činjenicom da je to u nadležnosti Tužiteljstva za organizirani kriminal.

Gdje se kokain najviše konzumira?


Infografika prikazuje popis 30 gradova s najvećom količinom kokaina u otpadnim vodama tijekom 2022. godine prema analizi Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama.

Antwerpen je na prvom mjestu prema kolilini konzumacije kokaina, dok je Koper na posljednjem.

Zagreb je na 24 mjestu prema količini konzumacije kokaina.

Kokain

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!