MUP Srbije uhitio policajce osumnjičene za krijumčarenje i prodaju kokaina

03.08.2022.

13:50

Autor: Hina/HRT

Policija razbila lanac krijumčara kokaina

Policija razbila lanac krijumčara kokaina

Foto: Grgo Jelavic / Pixsell

Srbijanska policija uhitila je četiri osobe, među kojima policajca i pripadnicu sigurnosno-informativne agencie (BIA), koji se sumnjiče da su u duljem razdoblju krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europsku uniju, objavio je u srijedu MUP Srbije na službenoj internetskoj stranici.

Sektor unutarnje kontrole MUP-a (SUK) je, u suradnji s Tužiteljstvom za organizirani kriminal i BIA-om uhitio policijskog službenika Uprave kriminalističke policije (UKP) D. J. (1981.), njegovu suprugu pripadnicu BIA-e D. J. (1983.), te bivšeg policijskog službenika K. M. (1978.) pod sumnjom da su, kao članovi organizirane kriminalne skupine krijumčarili velike količine kokaina prekooceanskim brodovima iz Južne Amerike u zemle EU-a, a potom novac stečen prodajom kokaina prebacivali iz EU-a u Srbiju i Crnu Goru.

Kao član skupine uhićen je Ž. F.(1988), vozač iz Aranđelovca.

U priopćenju MUP navodi da je D. J. zlouporabom službenog položaja provjeravao baze podataka MUP-a o istragama UKP-a i povjerljiva saznanja neovlašteno prenosio ostalim članovima osumnjičene skupine.

Njegova supruga D. J. je kao pripadnica BIA-e, provjerama kroz baze podataka te sigurnosne agencije, pribavlala podatke o istragama koje vodi BIA i dijelila ih članovima skupine.

Uhićenog D. D. se sumnjiči i da je iz Srbije u Crnu Goru prebacivao veću količinu novca stečenog prodajom kokaina, a dio svote ulagao je u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemle Unije.

Uhićeni K. M. sudjelovao je u krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Europu i prikuplanju novca od prodane droge, te i u transportu novca iz Srbije u Crnu Goru, dok je dio novca od prodaje droge ulagao u gradnju nekretnina na teritoriju Srbije i Crne Gore.

Osumnjičeni Ž.F. je kao vozač u međunarodnom teretnom transportu novac zarađen prodajom kokaina dovozio iz Europske unije u Srbiju i Crnu Goru.

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin pohvalio je sudionike na uspješnoj akciji, ocijenivši da policija čisti svoje redove od "prlavih" policajaca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!