Musk pohvalio američku porotu jer je odbacila tužbu ulagača protiv njega

05.02.2023.

07:01

Autor: Hina/HRT/V.G.

Elon Musk

Elon Musk

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Elon Musk, izvršni upravitelj tvrtke za električne automobile Tesla, pohvalio je u subotu odluku porote u San Franciscu da odbaci kolektivnu tužbu, koju su protiv njega podnijeli investitori u tvrtki.

Hvala nebesima, mudrost naroda je prevladala!, napisao je Musk na Twitteru nakon što je devet članova porote u petak odlučilo da nije odgovoran za financijske gubitke tužitelja na burzi.

- Duboko cijenim jednoglasni stav porote o nevinosti u slučaju privatizacije Tesle, dodao je Musk na društvenoj mreži koju je za 44 milijarde dolara kupio u listopadu.

Suđenje se usredotočilo na dvije njegove objave na Twitteru iz 2018., u kojima je Musk najavio da želi Teslu povući s burze. Odnosno, usredotočilo se na njegove tvrdnje da je osigurano financiranje tog plana i da uživa široku podršku investitora.

Kasnije se ispostavilo da se podupiratelji nisu napismeno obvezali podržati ga i da su mnogi ključni investitori htjeli da Tesla ostane na tržištu dionica. Musk je nedugo zatim odustao od svoje namjere.

Tužitelji su ustrajali na tome da su Muskove tvrdnje bile prevara koja je izazvala fluktuacije u cijeni dionica Tesle, zbog čega su pretrpjeli financijske gubitke.

Muskov odvjetnik je tijekom pravnog postupka rekao da je šef Tesle možda bio neprecizan u svom odabiru riječi, no da mu je usmeno obećano dovoljno novca za plan.

Odvjetnik tužitelja je prije nego što je porota objavila svoju odluku slučajno oslovio Muska kao "gospodina Tweeta" tijekom ispitivanja. Milijarder je potom privremeno promijenio naziv svog korisničkog računa na Twitteru u "Mr. Tweet".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!