11:01 / 14.10.2021.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik HTV-a

Napad lukom i strijelom u Norveškoj je teroristički čin

Kongsberg

Kongsberg

Foto: NTB/Terje Bendiksby / Reuters

Pet osoba je ubijeno, a dvije su ranjene u jučerašnjom napadu lukom i strijelom u Norveškoj. Ubojica je 37-godišnjak koji je uhićen i ispitan. Napad je vjerojatno teroristički čin, priopćila je policija.

Danski državljanin, 37-godišnji Espen Andersen Braathen osumnjičen je za ubojstvo petero ljudi u napadu lukom i strijelom te drugim oružjem u srijedu navečer.  Petero ubijenih, četiri žene i jedan muškarac, bili su u dobi od 50 do 70 godina. Dvoje ljudi, uključujući policajca koji nije bio na dužnosti, ozlijeđeno je. Andersen Braathen preobratio se na islam i policija je bila zabrinuta zbog naznaka da se radikalizirao.

- Trenutno se čini da su događaji u Kongsbergu posljedica terorističkog čina", priopćila je norveška sigurnosna agencija PST. Istraga će, dodaje se u priopćenju, otkriti motiv tog napada, najgoreg u Norveškoj od 2011., kad je krajnje desni ekstremist Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, većinom tinejdžera koji su prisustvovali političkom kampu za mlade. Braathen je u pritvoru i vjeruje se da je djelovao sam.

Sud će u petak odlučiti koliko dugo će biti u pritvoru. Zbog likvidacije petero ljudi, u Kongsbergu su zastave spuštene na pola koplja. Napadač je živio u Kongsbergu, koji se nalazi 68 kilometara jugozapadno od Osla i ima oko 28.000 stanovnika. Uprava policije je nakon napada naložila policijskim časnicima širom zemlje da nose vatreno oružje. Norveška policija načelno je nenaoružana, ali časnici imaju pristup oružju kada je potrebno.

Pogledajte prilog iz središnjeg Dnevnika HTV-a.

video thumb

Napad se dogodio večer uoči smjene vlasti u Norveškoj. Nakon dugogodišnje vladavine konzervativaca, od danas dužnost preuzima vlada koju predvode lijevo-centristički laburisti. Njihov lider, od danas premijer, Jonas Gahr Store nazvao je napad okrutnim i brutalnim činom.

Norveška se općenito dugo smatrala iznimno uređenom i sigurnom zemljom.

Sve je to dramatično promijenjeno prije točno deset godina, kada je Anders Behring Breivik - opsjednut strahom od imigranata - na dvije lokacije, u Oslu i na otoku Utoyi, pobio 77 ljudi, uglavnom članova mladeži socijalističke Radničke stranke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!