12:18 / 10.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

Muškarci s koronavirusom imaju tri puta veće izglede da završe na intenzivnoj njezi

Foto:  Engin Akyurt/Pixabay

Foto: Engin Akyurt/Pixabay

Foto: - / -

Trend je globalni uz rijetke iznimke i može se uglavnom objasniti biološkim razlikama, kažu znanstvenici.
Muškarci oboljeli od koronavirusne bolesti imaju tri puta veće izglede da završe na odjelima intenzivne njege od žena i imaju značajno veće izglede da umru od te bolesti, objavili su znanstvenici. ➡️ Sve o koronavirusu

-
Oni su analizirali više od tri milijuna potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19 iz 46 zemalja i 44 američke savezne države od 1. siječnja do 1. lipnja 2020., prenosi francuska novinska agencija Afp.

Utvrdili su da je rizik zaraze virusom Sars-Cov-2 isti za žene i muškarce jer je točno polovina slučajeva bila potvrđena kod muškog spola. No, muškarci su imali gotovo tri puta veće izglede od žena da budu hospitalizirani na odjelima intenzivne njege i 39 posto veće izglede da umru od virusa, pokazala je studija.

- Ti podaci mogli bi pomoći liječnicima da uvide da je spol faktor rizika za teški oblik bolesti, kaže koautorica istraživanja Kate Webb za Afp.

- Spol je varijabla nedovoljno navedena u mnogim istraživanjima i ovo je podsjetnik da je spol važan faktor koji treba uzeti u obzir u istraživanjima, kaže ta znanstvenica sa sveučilišta Cape Town.

- Trend je globalni uz rijetke iznimke i može se uglavnom objasniti biološkim razlikama, kažu znanstvenici.

- O razlikama po spolovima urođenog imuniteta i onog koji se kasnije razvije već se pisalo i može objasniti žensku prednost kod obolijevanja od bolesti COVID-19, kažu autori.

Žene prirodno proizvode više interferonskih proteina tipa I koji ograničavaju abnormalni odgovor imunog sustava poznat kao citokinska oluja, za koji se vjeruje da igra ulogu u razvoju teških oblika bolesti COVID-19.

- Ženski hormon estradiol može također pomoći ženama da otklone teške oblike virusa jer jača odgovor T stanica koje uništavaju zaražene stanice i povećavaju proizvodnju antitijela, navodi se u studiji.

- S druge strane, muški hormon testosteron potiskuje imunitet", navode autori.
Razlike po spolu u komorbiditetu, povezane s teškim oblikom bolesti COVID-19, mogu izložiti muškarce mnogo većem riziku, napisali su znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

No, dodaju da nedostaju podaci koji bi odgovorili na pitanje o ulozi drugih zdravstvenih tegoba. U dodatku na to, autori istraživanja ukazali su na sličnost u globalnim razmjerima broja žena i muškaraca s povišenim tlakom i dijabetesom - "najčešćim komorbiditetima kod pacijenata hospitaliziranih s bolešću COVID-19". To otkriće moglo bi utjecati na razvoj budućih cjepiva.

Webb navodi da cjepiva ranije razvijena za druge bolesti pokazuju razlike u odgovoru između žena i muškaraca.

- Tek treba utvrditi hoće li se isto odnositi i na cjepivo protiv virusa Sars-CoV-2, dodaje Webb.

- No, nadamo se da naš rad ukazuje na potrebu da se spol uključi kao varijabla u razvoju cjepiva, istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!