Muškarcu iz Montane 18 godina zatvora zbog pucanja na LGBTQ osobe

15.06.2023.

09:28

Autor: Hina/HRT/A.S.

Policija

Policija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Muškarac iz Montane osuđen je na 18 godina zatvora jer je pucao iz jurišne puške na privatnu kuću i pokušao "osloboditi grad" od LGBTQ stanovnika.


Johna Howalda (46) iz Basina u Montani savezna je porota u veljači proglasila krivim za zločin iz mržnje, navodi američko ministarstvo pravosuđa u priopćenju u kojem je objavljena kazna koju je izrekao glavni američki okružni sudac Brian Morris.

Nakon što je pucao na privatnu kuću, počinitelj je prošetao Basinom, zajednicom od oko 200 ljudi, s namjerom da gađa i druge koje je smatrao pripadnicima LGBTQ zajednice, navodi se. Grad se nalazi oko 30 milja (48 km) sjeveroistočno od Buttea, Montana.

Stanovnici, koji su čuli za Howaldovu misiju protiv LGBTQ osoba, uspjeli su ga obuzdati dok ga službenici za provođenje zakona nisu uhitili, priopćeno je.

"Namjeravao osloboditi grad od svih LGBTQI+ osoba"

- Howald je namjeravao osloboditi grad od svih LGBTQI+ osoba tako što bi ih ubio, rekla je pomoćnica državnog odvjetnika Kristen Clarke iz odjela za građanska prava ministarstva pravosuđa.

Howald je bio naoružan dvjema jurišnim puškama, lovačkom puškom, dvama pištoljima i imao je nekoliko spremnika velikog kapaciteta koji su bili zalijepljeni kako bi se ubrzalo ponovno punjenje, stoji u priopćenju. 

Ranije ovog mjeseca Human Rights Campaign, najveća organizacija za zagovaranje LGBTQ osoba u Sjedinjenim Državama, proglasila je svoje prvo izvanredno stanje na nacionalnoj razini, navodeći kao razlog širenje zakona protiv LGBTQ osoba u državnim institucijama diljem zemlje.

Predsjednik Joe Biden također je upozorio na ružne napade histeričnih ljudi koji su usmjereni na LGBTQ Amerikance. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!