Na bagdadsku Zelenu zonu ispaljene rakete drugi dan sukoba

30.08.2022.

11:00

Autor: Hina/HRT

Irački militanti ispalili nekoliko raketa na bagdadsku utvrđenu Zelenu zonu

Irački militanti ispalili nekoliko raketa na bagdadsku utvrđenu Zelenu zonu

Foto: Wissam Al-Okaili / REUTERS

Irački militanti ispalili su nekoliko raketa na bagdadsku utvrđenu Zelenu zonu u utorak dok se drugi dan nastavljaju sporadični sukobi između suparničkih skupina šiitskih muslimana, priopćila je iračka vojska.

Na ulicama civila nema, dok u kamionetima krstare skupine naoružane automatskim puškama i bacačima granata.

Iračkim glavnim gradom tijekom noći odjekivala je neprekidna puščana i raketna paljba.

Sukobi u ponedjeljak, u kojima je poginulo blizu 20 ljudi, gurnuli su Irak u novo nasilje u kojemu se obračunavaju pristaše šiitskog klerika Moktade al Sadra, bivšeg vođe pobune protiv SAD-a, sa šiitskim naoružanim skupinama uglavnom odanima Iranu.

Dugotrajni politički zastoj nakon izbora u listopadu, na kojima su se dva tabora natjecala za vlast, ostavio je zemlju najdulje bez vlade i doveo do novih nereda dok se Irak bori za oporavak nakon desetljeća sukoba.

Ovaj se put borba vodi među šiitskom većinom koja je Irakom vladala nakon što je 2003. u američkoj invaziji svrgnut sunitski diktator Sadam Husein.

Sadr se pozicionirao kao nacionalist koji se protivi stranom upletanju, bez obzira je li riječ o SAD-u i Zapadu ili o Iranu.

On zapovijeda milicijom u čijim su redovima tisuće pripadnika i ima milijune odanih pristaša širom zemlje. Njegovi protivnici, dugogodišnji saveznici Teherana, kontroliraju desetke paravojnih skupina koje su obučile iranske snage i opremile ih teškim naoružanjem.

Sadr i njegovi protivnici dugo su dominirali državnim institucijama i upravljali velikim dijelovima iračke države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!