11:51 / 02.11.2018.

Autor: HRT

Na granicu s Meksikom stigle prve vojne postrojbe

-

-

Foto: - / -

Pitanje ilegalne imigracije postaje sve važnije uoči međuizbora u SAD-u. Nesretni i iscrpljeni, migranti iz Srednje Amerike stigli su u Oxacu u Meksiku. Čeka ih vojska.
Američki predsjednik Donald Trump zaoštrava stajalište prema ilegalnoj imigraciji. Ta je tema postala jedno od ključnih pitanja uoči međuizbora. Oni će odlučiti - hoće li njegovi republikanci zadržati većinu u Kongresu.

Washington privodi kraju plan koji će ilegalnim migrantima zabraniti odobravanje azila u SAD-u. Prema sadašnjem imigracijskom zakonu, svaka osoba koja uđe u SAD može zatražiti azil, bez obzira na način na koji je ušla. "Nezakonitim karavanama neće biti dopušten ulazak u zemlju. Trebaju se vratiti jer gube vrijeme. Zaustavit ćemo te ljude na granici. Ovo je invazija", poručio je Donald Trump.

U San Antonio nedaleko od granice s Meksikom stigle su prve vojne postrojbe. Očekuje se dolazak 15 000 vojnika. SAD je otvorena zemlja, ali neću dopustiti ulazak ilegalnih imigranata koji američke porezne obveznike stoje milijarde dolara, upozorava Donald Trump. Svaki incident i nasilje na granici smatrat će se oružanim napadom: "Na granicu smo poslali vojsku i ona će obaviti posao. Nadamo se da se ništa neće dogoditi, ali ako se dogodi - potpuno smo spremni".A nesretni i iscrpljeni, migranti iz Srednje Amerike stigli su u Oxacu u Meksiku. Procjenjuje se da je u karavani oko 6000 migranata. Bježe od bijede i  nedemokratskih režima. Svoju budućnost vide u SAD-u. Međutim velika očekivanja polako se pretvaraju u razočaranje. Karavana je sve veća.

Pitanje ilegalne imigracije postaje sve važnije uoči međuizbora koji se održavaju idući utorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!