12:14 / 02.01.2021.

Autor: Dnevnik 1/B.A./HRT/Hina

Na klizištu u Norveškoj pronađeno još jedno tijelo

Foto: Jaran Wasrud/The Norwegian Water Resources and Energy Directorate (NVE)/NTB via REUTERS

Foto: Jaran Wasrud/The Norwegian Water Resources and Energy Directorate (NVE)/NTB via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Još je jedno tijelo pronađeno u ruševinama nakon klizanja tla u Norveškoj, pa je broj poginulih porastao na dva.
Još je jedno tijelo pronađeno u ruševinama nakon klizanja tla u Norveškoj, pa je broj poginulih porastao na dva, priopćile su u subotu vlasti dok se nastavlja potraga za osmero nestalih. - Još imamo nadu da ćemo pronaći preživjele, rekao je novinarima voditelj spasilačke akcije Roy Alkvist, tri dana nakon strašnog klizanja terena u mjestu Asku, sjeveroistočno od Osla, u kojemu je deset osoba ozlijeđeno.

Policija nije otkrila identitet žrtve koja je pronađena zahvaljujući potražnim psima, ali je policija objavila popis imena desetero nestalih, dvoje djece od 2 i 13 godina i osmero odraslih.

Nešto ranije u subotu načelnica mjesne policije Ida Melbo Oystese izjavila je da postoji nada u pronalazak preživjelih u zračnim džepovima u dijelovima zgrada koji su ostali čitavi.

Prvo tijelo pronađeno u petak u ruševinama još nije identificirano.

U Asku, u općini Gjerdrumu, gradu s 5000 stanovnika, 25 km od norveškog glavnog grada, zemlja se otvorila 30. prosinca u ranim jutarnjim satima, zbog čega je evakuirano oko tisuću ljudi koji se ne mogu vratiti kući jer je tlo nestabilno. Zemlja se još odranjala u noći s petka na subotu.

- Smjestili smo se u hotelu (...), situacija je doista nestvarna i strašna, rekli su za AFP evakuirani stanovnici Olav Gjerdingen i Sissel Meyer Gjerdingen.

Srušeno je desetak kuća i 31 stan, a neke kuće su se pomaknule za 400 metara. Norveška uprava za vode i za energiju (NVE) ocjenjuje da je klizište veliko 350 x 800 metara.

Deset osoba je ozlijeđeno, među kojima je jedna s teškim ozljedama prevezena u Oslo.

Premijerka Erna Solberg koja je došla na mjesto nesreće, istaknula je da je ovo "jedno od najvećih klizišta" koja su dosad nastala u Norveškoj.

- Ova nas je tragedija jako pogodila. Sve dok ima nade da je moguće pronaći nestale, moramo imati vjeru. U kontaktu smo s obiteljima unesrećenih. S nekima smo se i susreli. Imamo krizne timove koji pružaju i psihološku pomoć. Napravit ćemo sve da pomognemo, rekao je gradonačelnik Gjerdruma Anders Astensen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!