21:42 / 03.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Na klizištu u Norveškoj pronađeno sedmo tijelo

Jaran Wasrud/The Norwegian Water Resources and Energy Directorate/Reuters

Jaran Wasrud/The Norwegian Water Resources and Energy Directorate/Reuters

Foto: - / REUTERS

Beživotno tijelo je pronađeno blizu drugih, precizirao je i ništa nije dodao o identitetu žrtve.
Norveške spasilačke službe su pronašle sedmo tijelo u ruševinama, četiri dana nakon klizanja tla sjeveroistočno od Osla, objavila je policija koja traži još troje nestalih.

-
Još postoji nada da ćemo pronaći preživjele u tom predjelu. Operacije spašavanja traju sve do drugačije odluke - rekao je policijski dužnosnik, Bjrn Christian Willersrud, na konferenciji za novinare predvečer.

Beživotno tijelo je pronađeno blizu drugih, precizirao je i ništa nije dodao o identitetu žrtve.

Norveška: Jedno tijelo pronađeno, policija još traga za nestalima u klizištu
Na klizištu u Norveškoj pronađeno još jedno tijelo


Stanovnici su upalili svijeće blizu mjesta nesreće. Od sedam pronađenih samo je identificiran 31-godišnji Eirik Groenolen.

Policija je objavila u petak popis s imenima deset nestalih, dvoje djece od 2 i 13 godina i osmero odraslih.

U Asku, u općini Gjerdrumu, gradu s 5000 stanovnika 25 km od norveškog glavnog grada, 30. prosinca u ranim jutarnjim satima došlo je do klizanja tla, zbog čega je evakuirano oko tisuću ljudi koji se ne mogu vratiti kući jer je tlo nestabilno. Srušeno je desetak kuća i 31 stan, a neke kuće pomaknule su se za 400 metara.

Na početku operacije spašavanja, rano u srijedu, spašeno je nekoliko osoba.
Kralj Harald, kraljica Sonja i princ Haakon su upalili svijeće za žrtve u crkvi Gjerdruma i razgovarali s preživjelima. Kraljevski par i prijestolonasljednik su sredinom dana posjetili hitne službe, koje spašavaju i kućne ljubimce.

Zemlja koja se slegnula je specifična glina koja se može brzo slegnuti. Ali mogućnost sličnog klizišta u regiji je i dalje mala, ocijenila je Norveška uprava za vode i energiju (NVE). Na obronku brda zjapi rupa, s dijelovima kuća, prekrivenih snijegom. Većina evakuiranih su smješteni u obližnje hotele i za sada se ne mogu vratiti kući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!